Десетки журналисти подкрепиха стабилно подписката на справедливостта, с която настояваме представителите на медиите да можем да изпълняваме основните си задължения и права – да информираме хората. С нея алармираме, че свободата на словото е застрашена след серия дела срещу медии и две безпрецедентни осъдителни решения, взети от съдията от Районен съд в Бургас Калин Кунчев. В нея медиите настояваме Висшия съдебен съвет да ревизира професионалната дейност на съдия Калин Кунчев, в частност и двете дела, водени от него. Днес предиобед тя беше изпратена на електронните пощи на институциите, като част от тях вече потвърдиха, че е получена – от Висшия съдебен съвет потвърдиха, че е била получена и докладвана в 12,15 часа, потвърждение имаме и от Прокуратура на Република България, Апелативен съд-Бургас, ТД НАП-Бургас, Министерство на правосъдието, Асоциацията на европейските журналисти. Този следобед тя е изпратена и с обратна разписка на институциите. Сред журналистите, подкрепящи декларацията, освен представителите на двете осъдени медии БургасИНФО и Бургаснюз, са и целият екип на Флагман.бг, колеги от Бургас24, Е-Бургас, Виа Понтика, Бургаски репортер, Gramofona.com, Power FM, БМТ, Burgasplusр, Meduzata.com, Черноморски фар, както и кореспондентите за Бургас на БТВ, Нова тв, Дарик, Труд, БНР-радио Бургас, БТА и други. Към нея официално не успяхме да прибавим, поради липса на време, подписите на колеги от "24 часа" и Канал 0.

В подкрепа на подписката получихме и много писма в елекронната поща, както и телефонни обаждания, не само от Бургас, но поради краткия срок за събиране на подписите нямаше как колегите да се присъединят чисто формално.

Двете решения на съдия Калин Кунчев наистина предизвикаха обединение на медиите в Бургас. Публикуваме отново декларацията към институциите:

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет

До Главния прокурор

До Народното събрание

До Министерски съвет

До Министъра на правосъдието

До Министъра на вътрешните работи

До Председателя на Районен съд-Бургас

До Председателя на Окръжен съд-Бургас

До Председателя на Апелативен съд-Бургас

До Председателя на Районна прокуратура – Бургас

До Председателя на Окръжна прокуратура – Бургас

До Председателя на Апелативна прокуратура - Бургас

До НАП

До Комисията по културата и медиите към НС

До Комисия по правни въпроси към НС

До Съюза на българските журналисти

До Асоциацията на европейските журналисти

ДЕКЛАРАЦИЯ НА БУРГАСКИТЕ МЕДИИ В ЗАЩИТА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО

Уважаеми Госпожи и Господа,

Ние, представителите на медиите в Бургас, категорично отстояваме позицията си да можем да изпълняваме основните си задължения и права на журналисти, които информират хората и отразяват обективно обществени, криминални, политически процеси. Алармираме Ви, че свободата на словото в Бургас е застрашена след серия дела и две безпрецедентни осъдителни решения, постановени от районен съдия Калин Кунчев. Те биха могли да дадат старт на опасни процеси - невъзможност да изпълняваме своите служебни задължения, особено при отразяване на криминални случаи. Колегите от две медии бяха осъдени само, защото са отразили инцидент по данни от официални прессъобщения на ОДМВР-Бургас и Районна прокуратура-Бургас. Делата бяха заведени от лице, което към датата на публикациите е било с криминални прояви и осъждания за телесна повреда, по данни на ОД на МВР – Бургас.

Осъдителните решения, произнесени от съдия Кунчев 5 години по-късно, на практика дават възможност на всеки криминално проявен по официални данни, да завежда дела срещу медии.

Тези решения нарушават чл. 10 от ЕКПЧ, който защитава не само правото да се разпространява информация, но също така и правото на обществеността да получава такава.

Осъдителните решения бяха взети именно в деня, когато България пое Европредседателството и е знак пред международната общност за ограничаване на свободата на словото.

Призоваваме Етичната комисия и Инспектората към Висшия съдебен съвет да ревизират професионалната дейност на съдия Калин Кунчев, и в частност двете дела срещу медиите.

Призоваваме Прокуратурата да се самосезира за обидите и заканите към журналисти, отправени в социалните мрежи и в съдебна зала от ищеца по делата Петър Низамов, масово водени срещу медии.

Призоваваме Прокуратурата да се самосезира по изложените данни и обстоятелства.

Призоваваме НАП да провери имущественото състояние на ищеца Петър Низамов, тъй като той беше освободен от съдебни такси с твърдение, че е социално слаб, без допълнителна проверка.

Ще търсим правата си с всички законови методи на регионално, национално и европейско ниво.

С Уважение:

колегия на бургаските журналисти