Бургаските журналисти зоват Висшия съдебен съвет да се самосезира и да провери как съдията от Районен съд Калин Кунчев води срещу две бургаски медии – БургасИНФО и БургасНюз дела, заведени от лице, присъствало в криминалните хроники преди повече от пет години. Представители на медиите се събраха пред Съдебната палата в Бургас, за да подкрепят колегите си, за което вече има излезли осъдителни решения. Сред протестиращите бе и целият екип на Флагман.БГ, колеги от Бургас24 и Е-Бургас.

„ВСС, знаете ли как правораздават в Бургас?“ „Съдия Кунчев застана на страната на престъпността“, „Гробарят на свободното слово работи в Районен съд-Бургас“ - това бяха част от плакатите, които издигнаха журналистите на входа на съда по време.

Лице от криминалните хроники заведе дела на килограм срещу местни медии и осъди две от тях, защото са цитирали съобщение от полицията, което причинило на ищеца Петър Низамов душевен дискомфорт, заяви водещият на „Тази сутрин“ по бТВ Антон Хекимян.

„Протестът е заради две решения от края на миналата седмица на един и същи съдия. С тях две от регионалните медии са осъдени, защото са причинили душевен дискомфорт на станалия известен като ловец на мигранти Петър Низамов, като са го нарекли „бияч“. Публикациите са от преди повече от пет години и се базират на официални прессъобщения на полицията и прокуратурата. Става въпрос за побой над охранител в дискотека“, припомни репортерът на bTV Лора Стаматис.

„Решението на съдия Кунчев отваря вратите на всеки криминално проявен да съди и осъжда медии, което ще даде криле на хората от този контингент непрекъснато да завеждат дела. Като го освободиха от съдебни такси, му дадоха право да съди медии на конвейер. Това ни поставя пред невъзможност да работим. Не можем вече да отразяваме дейността на полицията и на прокуратурата. Към онзи момент Низамов е осъждан, бил е задържан, бил е обвиняем. Това не е човек, който се е разхождал просто по улицата. Бил е задържан в ареста с решение на Окръжния съд. Имало е достатъчно доказателства към онзи момент“, каза Боряна Тенчева от БургасИНФО.

Според съобщението на полицията, той е имал 14 криминални регистрации и три присъди, уточнява Лора Стаматис. В прессъобщението на прокуратурата дори е посочен с трите си имена. „Информацията в сайта е изцяло на базата на двете прессъобщения, няма собствени интерпретации“, добави Тенчева.

Осъдени сме само заради едно прессъобщение, в което са посочени инициалите на някакъв човек, каза Екатерина Капрова от Бургаснюз.

„Съдията прецени, че според показанията на неговата сестра и майка му - на пострадалия от нас, можело да бъде разпознат. А разпечатката, която той показа в съда, е без дата, без лого и не се разбира дори от кой сайт е. Държа да отбележа, че нашият протест не е срещу целия съд, защото не всички са такива съдии. Всички медии сме партньори на съда, прокуратурата и на полицията“, каза още Капрова.

Тя призова ВСС да се самосериза и да провери как са протекли делата в БРС. „Поведението на съдията беше недопустимо. Съдия Кунчев остави ищеца да прави каквото си иска, да ни обижда, да предостави свидетелски показания и докателства, когато вече не би трявало да има такова право“, каза Капрова.

„Стана невъзможно да се работи в тази среда, тъй като се чувстваме застрашени за здравето и живота си. Искаме да питаме ВСС защо още през 2014 г. не разгледа поведението на съдия Кунчев“, заяви главният редактор на Флагман.БГ Катя Касобова.

„Ако през 2014-та бяха обърнали внимание на Гробаря, на Човека, който марширува под черния флаг, на една от анонимните му пощи в abv, започваща със Смърт67, сега нямаше да сме тук и да протестираме. Съдия Кунчев засипваше колегите си от Варненския Окръжен съд с гнусотии в итернет, в това число и главния прокурор - от собствения си компютър, от дома си в ж.к. „Меден рудник“. Това бе установено при образувано наказателно производство във Варненската прокуратура, след което обаче нямаше съд, защото не можело с увереност да се твърди, че самият Кунчев е седял пред собствения си компютър вкъщи. Такива хора правораздават в БРС. Съдия Кунчев застана на страната на престъпността още тогава! Уважеми членове на ВСС, утре трябва да започнем да пишем така: снощи в Бургас се случи нещо, на едно място, с едни хора. И докато нямаме решение на Районния съд, не можем да пишем нищо. А това може да стане след 3-4-5 години“, каза Катя Касабова.

Екипът на БТВ е потърсил за коментар съдия Калин Кунчев, но той е отказал такъв дори по телефона.

Благодарим за подкрепата тази сутрин на колегите от bTV, Флагман.бг, Бургас24 и Е-Бургас, както и за многобройните обаждания от колегите от останалите национални и регионални медии, които изразиха готовност да се обединим. Ще публикуваме пълния списък на медиите, заставащи зад протеста по-късно.

Очаквайте още по темата!