Американският актьор Марк Уолбърг дари "скандалния" си хонорар от 1,5 милиона долара за подпомагане на жертвите на сексуален тормоз, предадоха световните агенции.

Около възнаграждението, получено от Уолбърг за презаснемането на филма "Всички пари на света", се разгоря обществен дебат за неравното заплащане между мъжете и жените, след като стана ясно, че екранната му партньорка Мишел Уилямс е получила 1500 пъти по-малка сума.

Фактът, че Уолбърг е получил 1,5 милиона долара, а Уилямс - едва около 1000 долара, предизвика сериозно недоволство както сред активистите, борещи се за справедливо заплащане, така и сред потребителите на социалните мрежи. Актриси от ранга на Джесика Частейн, Амбър Тамблин и Мия Фароу публично изразиха възмущението си.

"През последните дни хонорарът ми за презаснемането на "Всички пари на света" стана предмет на важна дискусия. На 100 процента подкрепям каузата за справедливо заплащане. Поради тази причина дарявам 1,5 милиона долара за инициативата "Времето изтече" за подпомагане на жертвите на сексуален тормоз. Дарението ми е на името на Мишел Уилямс", се посочва в изявлението на Марк Уолбърг, който миналата година беше обявен от сп. "Форбс" за най-високоплатения актьор в света.

Агенцията Уилям Морис Индевър, която представлява и Уолбърг, и Уилямс, на свой ред е дарила 500 000 долара за инициативата "Времето изтече", учредена в началото на годината от 300 представителки на киното, телевизията и театъра. Сред учредителките са водещи холивудски звезди като Натали Портман, Ема Стоун, Рийз Уидърспун, Ашли Джъд, Рашида Джоунс, Ева Лонгория, Кери Уошингтън. Само за няколко дни след учредяването на фонд за правно подпомагане на жертвите беше събрана сумата от 15 милиона долара.

Презаснемането на "Всички пари на света" през ноември миналата година - само месец преди излизането му на екран, се наложи, след като режисьорът Ридли Скот реши да "изреже" звездата на филма Кевин Спейси, обвинен в сексуални посегателства от редица мъже. Спейси беше заменен от Кристофър Плъмър, припомнят агенциите.

След като стана ясно, че Марк Уолбърг дарява хонорара си, актрисата Мишел Уилямс също е направила изявление, в което се посочва: "Днес не става въпрос за мен. Днес става дума за всички актриси, които ми засвидетелстваха подкрепата си, за приятелките ми активистки, които ме научиха да изразявам гласно мнението си, за влиятелните мъже, които се вслушаха и предприеха мерки. Ако наистина се стремим към равноправие, трябва да полагаме еднакви усилия и да правим еднакви жертви. Днешният ден завинаги ще остане запечатан в съзнанието ми благодарение на Марк Уолбърг, Уилям Морис Индевър и всички мъже и жени, допринесли за това постижение".