Епархийският съвет на Софийската митрополия забрани на двама монаси от Зографския манастир да служат на територията на епархията, съобщиха от там. Забраната се отнася за Козма Зографски и Вениамин Зографски, защото са служили без разрешение от архиерей в частен параклис и дори са отслужвали света литургия. Забраната се основава на две правила на IV вселенски събор, съобщава "Монитор".

Освен това Козма заедно с разпопения свещеник Станой Цветков са подстригали момчета и момичета за монаси и монахини, без да имат право да извършват това.

"Монашеските пострижения са направени "при многобройни и тежки канонични нарушения, които не позволяват прилагането на принципа на икономията (изключение по снизхождение – б.р.)". Замонашванията са ставали в стая, обзаведена като църква, в дома на поп Станой.

"Приелите нерегламентирано монашество лица, ако са се покаяли за постъпката си и са подали покайни писма в Софийската митрополия, ще бъдат приети на послушание в канонични манастири в Софийска епархия, твърдят от митрополията. Напомняме на получилите неканонични пострижения, че не са монаси и монахини и са свободни от всякакви обети, като не дължат послушание никому, освен на Църквата, в лицето на епархийския ни митрополит Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит", заявяват в специален документ от там.

От митрополията призовават енорийските свещеници да следят дали в храмовете влизат монаси и монахини, които не познават. Освен това те не бива да ги причастяват, нито да ги пускат в олтара, ако не могат да докажат, че са подстригани от духовници, принадлежащи към Българската патриаршия.

На софийските духовници се забранява да взимат на работа певци и клисари, които не са получили благословия за тези дейности от легитимни свещеници.

Разпопени свещеници опяват на Софийските гробища контрол там от страна на Софийската митрополия няма. На гробищата в столицата заработват и свещеници от други епархии, за които не се ясно дали също нямат наложени забрани да служат завинаги или аргосът (санкцията) им е наложен за определен период.

Това пък припомни експертът по църковните въпроси при КТ "Подкрепа" богословът Христо Латинов и уточни, че синодът не разполага с електронен регистър на своите свещенослужители. Така никой не може да си направи справка при необходимост дали този, който опява покойника, е легитимен, разжалван и дори дали не е самозванец.