Търсят калугери, подстригвали незаконно монаси

img

Епархийският съвет на Софийската митрополия забрани на двама монаси от Зографския манастир да служат на територията на епархията, съобщиха от там.

Епархийският съвет на Софийската митрополия забрани на двама монаси от Зографския манастир да служат на територията на епархията, съобщиха от там. Забраната се отнася за Козма Зографски и Вениамин Зографски, защото са служили без разрешение от архиерей в частен параклис и дори са отслужвали света литургия. Забраната се основава на две правила на IV вселенски събор, съобщава "Монитор".

Освен това Козма заедно с разпопения свещеник Станой Цветков са подстригали момчета и момичета за монаси и монахини, без да имат право да извършват това.

"Монашеските пострижения са направени "при многобройни и тежки канонични нарушения, които не позволяват прилагането на принципа на икономията (изключение по снизхождение – б.р.)". Замонашванията са ставали в стая, обзаведена като църква, в дома на поп Станой.

"Приелите нерегламентирано монашество лица, ако са се покаяли за постъпката си и са подали покайни писма в Софийската митрополия, ще бъдат приети на послушание в канонични манастири в Софийска епархия, твърдят от митрополията. Напомняме на получилите неканонични пострижения, че не са монаси и монахини и са свободни от всякакви обети, като не дължат послушание никому, освен на Църквата, в лицето на епархийския ни митрополит Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит", заявяват в специален документ от там.

От митрополията призовават енорийските свещеници да следят дали в храмовете влизат монаси и монахини, които не познават. Освен това те не бива да ги причастяват, нито да ги пускат в олтара, ако не могат да докажат, че са подстригани от духовници, принадлежащи към Българската патриаршия.

На софийските духовници се забранява да взимат на работа певци и клисари, които не са получили благословия за тези дейности от легитимни свещеници.

Разпопени свещеници опяват на Софийските гробища контрол там от страна на Софийската митрополия няма. На гробищата в столицата заработват и свещеници от други епархии, за които не се ясно дали също нямат наложени забрани да служат завинаги или аргосът (санкцията) им е наложен за определен период.

Това пък припомни експертът по църковните въпроси при КТ "Подкрепа" богословът Христо Латинов и уточни, че синодът не разполага с електронен регистър на своите свещенослужители. Така никой не може да си направи справка при необходимост дали този, който опява покойника, е легитимен, разжалван и дори дали не е самозванец.

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас

Четвърта седмица протести в Бургас