Школата по керамика в училище „Иван Вазов“ кани хора от всички възрасти и професии да се запишат на тримесечен курс по грънчарство, керамика и пластика. Ако групата от 8 души бъде сформирана бързо, занятията могат да започнат още през януари. До момента 5 човека се записали за курса.

Практиките са планирани всяка събота, от 10 до 12 часа. Ръководител е Иван Арабаджиев. Таксата от 80 лева на месец ще се използва за подпомагане на ученици в неравностойно положение. Записване и подробности за това на телефон 0899 181 047 или в дирекцията на училището. Организаторите канят всеки, който има интерес, да посети курса в четвъртък, когато Иван Арабаджиев работи с децата, за да се запознае с това изкуство.

Това е първият по рода си курс в града и е насочен към хора на различна възраст и с различни интереси. В края на курса ще бъде подредена изложба с творбите на обучаващите се там. Изложбата ще бъде открита в рамките на проявите, на които Бургас ще бъде домакин по време на европейското председателство на България на Съвета на ЕС, каза заместник-кметът по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева.


Легендарната школа по керамика е създадена през 1972 година от Кольо Арабаджиев. Тя е известна в целия свят, нейните възпитаници са печелили първи места на много грънчарски конкурси и фестивали. Творения от този славен период са статуите в Етнографския музей и часовника на Операта.