Кърлежи плъзнаха в Бургас заради топлото време. От РЗИ – Бургас уточняват, че дори и през зимата трябва да бъдем внимателни, тъй като активността на популацията им зависи от екологичните условия, като един от основните фактори е именно температурата на въздуха, предупреждават от радио „Дарик“.

„Те могат да бъдат активни и през зимата ако температурата е над 7°. В РЗИ-Бургас е извършена видова идентификация на кърлежа на три броя лица, ухапани през месеците ноември и декември“, каза за „Дарик“ директорът на здравната инспекция, д-р Георги Паздеров.

За щастие, заболели от Лаймска болест, Кримска конго-хеморагична треска и Ку-треска през последните пет месеца не са регистрирани, уточни той. Последните случаи на марсилска треса са от октомври, миналата година.

„Кърлежите са много адаптивни биологични видове, което се обуславя от тяхната способност да преживяват неблагоприятните условия на външната среда (гладуване) плодовитост, урбанизация и с висок потенциал да пренасят заболявания чрез яйца и от един стадий в друг. Популацията им намалява единствено при много сухо време или много високи температури“, каза още д-р Паздеров.

В пазарджишко например само през месец декември за регистрирани шест случая на марсилска треска, съобщиха от РЗИ. Специалистите съветват да не прибягваме сами към изваждането на кърлежа, а да потърсим медицинска помощ. Последващото наблюдение пък трябва да бъде не по-малко от 20 дни.