Телефонните измамници отново се развилняха следпразнично в Бургас. Десетки граждани се оплакаха, че днес и вчера са получили обаждания на домашните си телефони от мъж, представящ се като майор Николов от Окръжната дирекция на МВР, макар че такава няма и тя се нарича областна. Мнимият майор този път прави проучване - колко пъти са ви се обаждали телефонни измамници през последните три месеца, какви похвати са използвали да ми заблудят и... колко пъти сте им давали пари. При отрицателен отговор, че никой не ви е търсил и нищо не сте давали, "майорът" обяснява, че ви взема под своя закрила, тъй като двама мошеници са били заловени, а телефонът ви фигурирал в техните тефтери. Номер, стар като света. Но балъци все още се ловят на него.
"Закрилата" на майора се състои в следното. Трябва да му обясните държите ли пари вкъщи, каква сума са, имате ли влог в банката и за колко време може да изтеглите няколко хилядарки. След като анализира тези данни, той предупреждава, че до няколко дни ще бъдете потърсен от телефонен измамник. Това не бива да ви притеснява, защото майорът и хората му вече следят човека. Подслушват и телефона ви. Веднага ще разберат кога са ви се обадили и ще бъдат на мястото на предаване на парите преди вас. Така че ги занесете смело, за да хванат на местопрестъплението поредния кожодер.
Звучи наистина достоверно.
Десет души се оплакаха, защото бърка дирекциите и са по-наблюдателни. Но колко ли са тези, които са му повярвали?
Бъдете бдителни. От полицията за кой ли път предупреждават, че в никакъв случай не биха поискали ваше лично съдействие в подобна операция, особено с анонимно обаждане по телефона от номер, който се изписва като непознат.