Мажоритарният собственик на "Стандарт" адвокат Тодор Батков, остави на журналистите да фалират - или да спасят изданието. Това става ясно от обявеното на страницата на вестника и на сайта му информация, че Батков е подарил акциите си на журналистите в "Стандарт". Информацията предава Клуб Z.

Така "Стандарт" става първият вестник в последните 10 години, чието управление и бъдеще е в ръцете на журналистическия екип, пишат оттам.

Според новината, Батков е събрал журналистите в кантората си и е обявил, че им предоставя вестника. "Свободата на словото е гарантирана, когато журналистите сами носят пълната отговорност за изданието, което правят", казал той. "Издавах 13 години "Стандарт" в памет на баща си - големия журналист Коста Батков, имам морален ангажимент към "Стандарт" и затова ще продължа да помагам и никога няма да имам финансови претенции към вестника", казва още адвокатът, цитиран от изданието.

Вестникът, който излиза от 25 години, е обременен от неизплатени задължения за милиони, а на журналистическия екип се дължат заплати и осигуровки.

Не е ясно как е станало прехвърлянето на акциите, тъй като промени в Търговския закон, приети м.г., забраняват подобни сделки, ако продавачът дължи заплати и осигуровки на персонала, какъвто е случаят със "Стандарт". Това се удостоверява чрез проверка от НАП, където събират осигуровките, и ревизия от Главна инспекция по труда, които следят за редовното изплащане на заплатите. Поради нормативни пропуски, които пречат удостоверяването на подобни задължения от страна на ГИТ, прехвърлянето на дялове и дружества към момента е възможно единствено на честна дума - т.е. продавачът декларира, че няма натрупани дългове към персонала, а купувачът приема това за истина, на своя отговорност, пише още Клуб Z.