Наемателят на пламналото заведение за бързо хранене „Ред Корнер“ в бургаския ж.к. „Славейков“ се изнесъл часове преди да избухнат пламъците. Вчера обектът е работил до 17 часа, а днес наемателите Васил и Ваня трябвало да го предадат на собствениците. Днес двамата дойдоха да видят останките от опустушителните пламъци. „Какво стана тука“, бяха първите думи на Васил, след като слезе от автомобила си пред черните ламарини.

„Нищо не подозирам. Нямали сме застраховка. Аз напускам обекта, аз се изнасях. Просто няма работа, не мога да издържам на наема. Точно това, че пожарът е в деня, когато трябваше да издаваме обекта, е странното.“, каза Васил. Според Ваня вчера до 17 часа те били в заведението, имало е хора. „Нямаме идея за какво става дума. Взехме си довиждане със всички. Едно момче остана до по-късно, защото чакаше брат си да дойде да го вземе. Всичко си беше напълно нормално“, каза Ваня.

С ужас останките разглеждаше и Тодор Велков – баща на собственичката на заведението. Жената живее в Германия и сутринта се обадила на баща си да отиде на място, за да види какво се е случило с обекта. Собствениците са тя, както и още един млад мъж, който днес също беше сред ламарините. Бащата Тодор Велков каза, че в заведението са вложеи много пари. Цялата налична техника е тяхна собственост, както и на съответните фирми – доставчици. Наемателите нямали собствени кухненски уреди. „Едва успяхме да накараме Васил да напусне, стигна се до там, че трябваше да му бъде спрян тока“, каза Тодор Велков. Очевидно между собствениците и наемателите, които държали обекта втора година, отношенията в последно време са били обтегнати.

Пожарът е избухнал снощи около 2,30-3,00 часа. Свидетели от намиращите се в непосредствена близост блокове 39 и 40 казаха, че са се чували взривове. Причината е, че в заведението е гръмнала газова бутилка. Пламъците са обхванали и съседния магазин за домашни потреби, който беше добре зареден със стока, сред която бои, химикали, разтворители. Магазинът, известен сред местните жители като „Всичко за майстора“ също е унищожен напълно, заедно с цялата налична стока. Вътре се продаваха всякакви инструменти, препарати, необходими за домакинството, домашни потреби – пластмасови и стъклени съдове, детски играчки и много други.

В заведението е имало две камери, от които все още не е ясно дали има запис. Тодор Велков разчита на записващото устройство на намиращ се наблизо магазин за хранителни стоки. Една от камерите на обекта е обърната именно към задната част на заведението. Заради пожара обаче в магазина няма ток и все още не може да бъде прегладано съдържанието на записите. По първоначални данни двата обекта не са застраховани.

Днес беше извършен оглед от полицията на останките от пожара. Все още няма категорична информация за причините за пламъците и дали се касае за умишлен палеж или техническа неизправност.