Развъдникът на ужасите в село Маломир, където стотици кучета живеят заедно с крави в клетки в зловещи условия, носи стотици хиляди приходи годишно. Собственикът му предлага кучета от различни породи на цени от 250 до 700 лв.

Развъдникът е незаконен, показва проверка на Българската агенция по безопасност на храните. Наказанието за това е глоба, съобщи bTV.

Справка в регистрите на БАБХ показва, че семейството има няколко животновъдни обекта, като развъдникът е със статут на кравеферма. Обектът има нарушения и не отговаря на ветеринарномедицинските изисквания, но продължава да работи.

Според местни хора, ден преди проверката, много животни са били изведени с бус от развъдника. В селото обаче се страхуват да говорят и са скептични, че нещо ще се промени.

Собственик на ужасяващото място е Христо Манолов. Той има десетки обяви в интернет, чрез които продава кучета. "Имаме пекинезчета, каракачанче, лабрадорче...", изрежда той при интерес от купувачи.

"В една от клетките имаше десетдневно куче, а до него част от друго куче, което изглежда е изядено", описва ужаса преди дни жена, стигнала до развъдника в търсене на животно.

Манолов не пуска телевизионните камери в развъдника, но те проникват чрез скрита камера в клиент. Пред него собственикът разказва, че печели по 20 000 лева на месец от кучетата.

Проверка на зловещото място в петък разпореди и главният прокурор Сотир Цацаров. Според говорителя му Румяна Арнаудова животните ще бъдат изведени от обекта. От БАБХ пък смятат, че едва ли ще се стигне до това, защото условията при които се отглеждат кучетата били "сравнително добри".

Самият Манолов твърди, че развъдникът му е законен, макар да не успява да покаже документи за това.

Правозащитници са категорични, че няма да оставят животните в тези условия и ще обжалват всяко решение, което ще ги остави там.