Австралийският музикант от шотландски произход Джордж Йънг – един от основателите на рок групата AC/DC и най-големият от братята Йънг, е починал на 70-годишна възраст, съобщава австралийското издание „Сидни Морнинг Хералд“.

„С болка в сърцата съобщаваме за смъртта на нашия любим брат и наставник Джордж Йънг. Без неговата помощ и ръководство нямаше да има AC/DC – пише на Фейсбук страницата на групата. – Като музикант, автор, съветник и още много, много неща, не бихме могли да мечтаем за по-всеотдаен човек и професионалист. Като брат, той беше най-добрият. За всичко, което ни даде през живота си, ние винаги ще го помним с благодарност и много обич.“

Джордж бе по-големият брат на австралийските роклегенди Малкълм и Ангъс Йънг. Той е роден в Шотландия през 1946 г., семейството му емигрира в Австралия, когато е още дете.

Става популярен през 60-те като китарист на рокгрупата от Сидни „Изибийтс“. Йънг е бил копродуцент на ранните албуми на AC/DC – TNT, Dirty Deeds Done Cheap и Let There Be Rock. Преди създаването на AC/DC той е вокалист на рокгрупата „Маркъс Хук Рол Бенд“, в която участват и братята му.