Зачестяват инцидентите с блъснати и убити диви животни на автомагистрала „Тракия". В рамките само на 10 дни диви прасета и мечка излязоха на скоростния път, който би трябвало да е защитен с непрекъсната ограда.

Последният инцидент е станал на 27-ия километър в посока Пловдив. Мечка се е опитала да пресече пътя, когато я блъска кола. Животното е загинало, пътниците в колата са невредими.

С Александър Дуцов, председател на сдружение за дива природа „Балкани”, обхождаме мястото и лесно намираме пробива в оградата. „94 см е просвета в тази дупка и така всяко животно може спокойно да мине на 4 крака през дупката”, посочи той.

Най-старата ни магистрала е строена без места за преминаване на животни. „Дори да пренебрегнем изцяло природозащитния, биологичен контекст, че умират защитени животни, едно диво прасе, една сърна или една мечка на магистралата е все едно кола се блъска в твърд предмет”, посочи Дуцов.

По новите магистрали се правят проходи, които пазят и животните, и пътуващите. В някои държави има дори надлези за раци. Единственото място на магистрала „Тракия”, където едрите животни могат да пресекат, е планината над тунел Траянови врата.

„Тия случаи в някои моменти са почти ежедневие. От началото на годината до настоящия момент откраднатата т.н. заешка ограда, това е мрежа с променлива геометрия, е 26 км., на всички магистрали”, коментира инж. Михаил Рашков от АПИ.

От пътната агенция обещаха нов оглед и поправка на оградата на мястото на инцидента с мечката. /бТВ/