Бившият министър на здравеопазването д-р Евгений Желев е починал вследствие на инцидент, съобщи „Фокус“.

Д-р Евгений Желев е бил затиснат от трактор в Старозагорска област. Инцидентът е станал днес в обедните часове.

"Пиша това и ръцете ми треперят.... Днес си отиде един голям Човек - наш кмет, лидер, наш приятел... Д-р Евгений Желев, ти направи много за Стара Загора! Доказа, че не партиите имат значение, а хората!Направи така, че да останеш в историята на града и направи така, че хората да те обичат! Поклон пред паметта ти, докторе! Никога няма да те забравим!", съобщи за случилото се в личния си профил във фейсбук кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Евгений Желев е роден на 22 юли 1957 г. в Стара Загора. Завършил е Висшия медицински институт в Пловдив. Преминава курс по мениджмънт на здравеопазването във Вашингтон, САЩ. Два мандата е кмет на Стара Загора (16 октомври 1999-26 ноември 2007). От 20 март 2008 г. е назначен за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. С указ на президента Георги Първанов от 22 март 2008 г. е назначен за Съветник по развитието на регионалната политика. След това става министър на здравеопазването (24 април 2008 г.-27 юли 2009 г.) и народен представител от БСП/ „Коалиция за България“ в 41-вото Народно събрание (14 юли 2009 г.-14 март 2013 г.). През 2013 г. става управител на втората по големина частна болница в България – МБАЛ „Софиямед“ в София. Бил е член на Висшия съвет на БСП. Член на Националния съвет на АБВ.

Д-р Желев е кавалер на френския Орден за заслуги – най-високото отличие на Френската република, след Ордена на почетния легион. Носител на руския орден „Петър I втора степен“ за личен принос и заслуги в укрепването на българо-руските взаимоотношения.