Множество наркотични вещества, както и боен пистолет, бухалки, модерна високотехнологична инсталация за цялостно обзавеждане на нарколаборатория, са открити по време на мащабната акция днес в Бургас. „Намерени са множество наркотични вещества на 8 от адресите – основно марихуана и синтетични наркотици, в процес на установяване е точното им количество. Намерени са също и боен пистолет, бухалки, ловна пушка, няколко хиляди лева и евро, везни, както и модерна, високотехнологична инсталация за цялостно обзавеждане на нарколаборатория“, заяви административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев на пресконференция в София, предаде агенция „Фокус“.

Припомняме, че бяха задържани общо 12 души във връзка с разследване срещу организирана престъпна група за наркоразпространение в Бургас. „Тази група, освен с разпространение на наркотични вещества, се е занимавала и с вторични престъпления със силови действия по отношение на дилъри, които са отказвали да работят с тях или са извършвали действия, които не са се харесвали на групата и са били в противоречие с нейните интереси“, отбеляза още прокурор Гешев, цитиран от „Фокус“.
По думите на Гешев операцията е започнала рано тази сутрин и в момента действията по разследването продължават на територията на цялата страна. Той уточни, че до момента се претърсени 10 адреса.
„Това, което мен лично ме радва в последно време, колкото и странно да звучи е, че делата за наркоразпространение почват в някаква степен да не представляват интерес и аз си го обяснявам с факта, че такива операции с ГДБОП вече превръщаме в рутина и се случват почти всяка седмица по няколко. Това е факт“, коментира Иван Гешев. По думите му това показва, че ГДБОП и Специализираната прокуратура работят сериозно за борбата срещу разпространението на наркотични вещества. „Не подценяваме борбата с този вид престъпност, защото по същество хората, които задържаме по тези дела, тровят нашите деца. Хубаво е, дори когато рутинно се случват такива операции, да не забравяме, че това е едно доста сериозно престъпление с остър социален и обществен ефект“, допълни още той.