Тази снимка на безплатните закуски, предложени миналата седмица на децата в едно българско училище, възроди отново дискусията за това доколко целесъобразно се изразходват държавните средства за здравословно хранене на учениците в началния курс.

На снимката се вижда, че закуските са само тестени, а част от тях - с видимо съмнително качество. Тя бе споделена стотици пъти, а коментарите под нея са основно негативни.

Движението Food Revolution Bulgaria, на чиято страница бе публикуван фотоматериалът, е подело кампания "Знаем ли какво ядат децата ни в училище". Инициаторите призовават родители да изпращат снимки и от други училища, за да може темата да добие по-голям отзвук и да се формулират конкретни предложения за промяна.

Общинските училища получават делегирани бюджети, от които са длъжни да отделят средства за осигуряване на една безплатна закуска за най-малките ученици. Тъй като това става чрез обществена поръчка, доставчиците се стремят да предложат най-ниска цена, а това неизбежно оказва влияние и върху качествено. В някои общини за закуска се плащат под 50 стотинки на дете на ден. Възниква въпросът докъде е разумният компромис и кога добрите намерения започват да правят лоша услуга на здравето на децата.

Съществуват и добри примери, добавят родители. В някои училища например предлагат кисело мляко и плод. В същото време обаче училищните лавки са пълни с нездравословни храни.

Сигнали по кампанията се приемат до 30 октомври. Те могат да се изпращат до специално учредената от доброволци фондация "За храната". Мисията на движението и фондацията е да популяризира идеята на Джейми Оливър за здравословно хранене сред децата. /Би нюз/