Съдът остави в ареста за постоянно Спас Василев от Кочериново. Той е извършвал упорита и продължителна престъпна дейност, съобщиха от прокуратурата. Ако излезе на свобода, може да я поднови.

Спас е искал да помогне на хората, а не да ги измами, твърди защитата му. Предал се е сам в ГДБОП в петък сутрин. Последно бил в Бургас, твърди адвокатът му Георги Ценев.

Спас запази мълчание пред съдиите.

Пред журналистите, преди съдът да гледа мярката му за неотклонение, той каза, че съжалява.

Десетки хора се оплакаха, че са измамени от него, като в социалните мрежи той се е представял като Александър Николов.

Александър Николов е бил изключително активен в социалните мрежи – изгрява там по врeме на големите протести през 2013 г. Внимателно изгражда образа си – превръща се в коментатор в медии, без да се показва, създава уеб проекти. За себе си твърди, че живее в Париж, че е бил в щабовете на френски кандидат-президенти, а в последните няколко години, че е служител в компании като "Еърбъс".

Започва да предлага и да осигурява евтини самолетни билети, трупайки солидна база с лични данни. Някои плащат, но не получават нищо.

Сред измамените са мениджъри, адвокати, журналисти. В началото на август част от тях се свързват помежду, осъзнават истината и сигнализират МВР. Полицията казва, че е установила измамника и вероятно ще го обяви за издирване.

Схемата на измамника с фалшива самоличност, който завлече десетки потребители във „Фейсбук”, е действала от поне 8 години.

Източник: bTV