Бижута за жени, които искат да запазят траен спомен от времето, когато са кърмили децата си, станаха хит сред майките в Бургас. В САЩ, Великобритания и Германия модата се шири от няколко години, но доскоро бижутата с майчина кърма не бяха особено популярни у нас, най-вече заради високата си цена. За да бъде запазен ценния спомен от периода на кърмене, нужното количество от майчиното мляко се изпраща до майстор-бижутер в Германия и едва след няколко месеца готовият продукт идва обратно при клиента.

От скоро обаче бургаските майки се доверяват на едно слънчево момиче от София, което също кърми. Нейното хоби е изработката на дамски бижута и декорации за дома, затова когато сама става майка съвсем естествено е започнала собственоръчно да изработва уникалните накити.

„Пътят на кърмата“ от Бургас до София пък прекарва бургазлийката Анелия Димова, която наскоро роди второто си дете.

„Разбрах за тези бижута и веднага ги пожелах. Това е прекрасен спомен за мен, освен много красиви и нежни, тези бижута запечатват много важните моменти от живота ми, когато съм кърмила и които няма да продължат дълго“, ни разказва Анелия и добавя, че веднага, след като се е сдобила с медальона с майчинската й кърма, нейни приятелки също са пожелали подобно украшение и бързо това се е превърнало в мода.

„В чужбина ги правят и са страшно скъпи, по 100-200$. Запечатваш спомен от момента на кърмене, който когато си кърмеща майка е много ценен и незабравим. Започнах да ги правя, защото самата аз кърмя. И преди хендмейда ми беше хоби, и от както самата аз станах майка реших, че и това няма да ми се опре. Стават интересни, но е доста сложно, а покрай бебето не ми остава много време. Затова не съм го развила като бизнес, но на никоя майка не съм отказала да и помогна да запечата спомените си. Много съм вдъхновена - смятам и българска народна шевица да вградя - със символа на Богинята майка. Много е предизвикателно и ми харесва. Най-желани са дървото на живота, безкрайния тибетски възел и пеперудите като символ на красивото, метаморфозата (майка и дете също)“, разказва за иновативните си произведения младата креативна майка Цвет На.