„-Кое е най-трудното, с което се сблъсвате?

-Най-трудно е да бъдеш..., да бъдеш човек!”

Този откъс от разговор между психолог и пациент бе в центъра на благотворителната изложба „Щрихи от постмодернистично шизофренно изкуство”. Тази вечер тя показа колко цветни могат да бъдат емоциите на жени с шизофрения от специализирания Дом за възрастни хора в малкотърновското село Заберново. Много от експонатите бяха купени, като средствата ще се използват в помощ на обитателите на дома. Зад благотворителната инициатива застана общинският съветник от Реформаторския блок д-р Георги Митев, както и колегите му Тошко Иванов и Станимир Апостолов. Събитието бе уважено и от общинския съветник от групата на ГЕРБ Калояна Живкова.

„Целта ни е да поставим началото на гражданска инициатива за психично здраве в Бургас. Основен акцент е поставен на пациентите с шизофренни заболявания. Те страдат от най-тежка инвалидизация в социален и личностен план”, каза психологът Светозар Димитров, координатор на Сдружението на младите психолози в България „4-ти Април" - клон Бургас.

„Институционализацията за съжаление изморява и изтощава личността, така че изкуството е ценен инструмент, с който да се върне отново динамиката, желанието за личностна активност и творчество – душевното вълнение при пациентите с психични заболявания”, каза Димитров.