Дори магазините да работят без почивка, работодателите пак са на загуба, защото обикновено клиентите празнуват извън града, това са само част от обструкциите на бизнеса за миниваканциите покрай националните празници, пише marica.bg.

Работохолиците обаче пеят съвсем друга песен. Според анкета от предишното струпване на 4 почивни дни през месец май, над половината - 55,30 на 100, от работещите не са пътували. Отговор „работих, нямах време за почивка” са дали 30,83 % от заетите. Едва 4 на 100 са били на почивка в чужбина, а всеки десети е отскочил до някои български курорт.

Интересен е фактът, че по отношение на преценката много или малко са почивните дни у нас и шефовете, и подчинените са на едно мнение. Над 40 % от едните и от другите смятат, че празниците ни идват в повече. Тотално съвпадение се наблюдава и в отговора на въпроса „Трябва ли да се отработват почивните дни в събота?”. Резултатите от анкета на националната телевизия сочат, че само 30% от запитаните отговарят с „да”.

Събирането на няколко почивни дни одобряват 30 на 100 от българите. За тях това е много добра почивка, особено в опразнения голям град. Тези хора се радват на съвместните моменти със семейства си, дори и да не отидат на почивка.

От друга страна, над 15% отчитат, че за да се възползват от тази почивка, им се събира много работа преди и след празниците, а също така се дразнят от факта, че в малкото свободно време не могат да се възползват от основни услуги.

На всеки девети българин не му дреме за сливането, защото работи на график или дежурства, без значение дали е делник или празник.