През предстоящите почивни дни полицията предприема засилени мерки за осигуряване безопасността на движението по пътищата, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитиран от Дневник.


Заради усложнената пътна обстановка и предстоящите почивни дни от 3 до 6 септември Главна дирекция "Национална полиция" предприема допълнителни мерки и организация за осигуряване безопасността на движението, ограничаване предпоставките за тежки катастрофи и нарушения на Закона за движението по пътищата.

Допълнителни екипи от пътни полицаи ще бъдат разпределени по автомагистралите и главните пътища, както и в районите на участъци с концентрация на инциденти; пътни възли; кръстовища; участъци с временна организация на движението; бензиностанции; крайпътни паркинги; мотели и заведения. Засиленото полицейско присъствие ще бъде от 10 до 16 ч. на 3 септември и от 10 до 20 ч. в последния почивен ден - 6 септември.


Заради специализирани полицейски операции, през почивните дни предстоят и проверки за алкохол и неправоспособни шофьори. Те ще се извършват от оборудвани с камери служебни автомобили или "по метода за широкообхватен контрол". Проверки ще се извършват и по третокласни и общински пътища, подходи и райони на питейни и развлекателни заведения, включително и в нощните часове.


При инспекциите полицаите ще следят за използването и на обезопасителни колани, за задължителна застраховка "Гражданска отговорност", за управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети, мотопеди, липса на винетки и др.


Въвеждането на временна организация и стриктен контрол по ограничаване на движението по пътищата на превозни средства, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително и тези с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника на 2 и 6 септември, ще става след съгласуване с териториалните структури на агенция "Пътна инфраструктура" и изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".