По предложение на канцлера със специален указ на княза на територията те са удостоени със звания от местната гвардия. Странната метаморфоза на ловците на нелегални имигранти Динко Вълев и Петър Низамов-Перата, граничния полицай Хамбарлиев и на Балтаджиев, който бе един от водачите на бунта в Гърмен, идва в още по-особено държавно формирование, пише в. „Български новини”.
Хамбарлиев и Вълев са получили поданство от Княжество Онгъл още през октомври м.г. Вече те са повишени в чин в местната лейбгвардия и граничният полицай вече е подполковник, а ямболията подпоручик. Сега поданство и чин получават също Перата и Балтаджиев – първият е прапорщик (мл. офицер), а вторият юнкер адютант. Това става със специален указ на княз Миломир I, а предложението е на канцлера, унгареца Тамаш Йеньо Секереш. Така според йерархията на княжествата четиримата българи може да се титулуват като графове или маркизи.
Миломир I всъщност е титла на члена на Съюза на архитектите в България Миломир Богданов. Официалното име на държавното формирование е Екологично Дунавско княжество Онгъл, а светът за първи път чува за него точно преди година, когато основателите, които са предимно от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, но и чужди граждани, дадоха специална пресконференция, която бе отразена широко от медиите. Както подобава на една държава, Онгъл си има територия и княжеството е разположено върху няколко дунавски острова с площ около 500 дка между Сърбия и Хърватско, които след войните в бивша Югославия остават ничия територия и двете страни не предявяват претенции към тях. Замислено е като офшорна зона. Валутата е дунавски лев и дори вече има отсечени пари и марки. Столица се води твърдината Рид.
Миломир Богданов обясни, че до сръбското и хърватското посолство са били изпратени специални ноти и дипломатите от двете държави са отговорили, че нямат никакви претенции към територията на Онгъл.
„Официално признание от тези държави не очакваме, но принципът на римското право е, че държавата сама по себе си не възниква от признанието, а от неоспорването й“, коментира удостоеният с титлата княз Миломир I.
„Тези земи са изоставени и никой не се грижи за тях. Пълно е с мини от войните, а бреговете се рушат. Затова изпратихме до ЮНЕСКО искане парковете от двете страни на сръбско-хърватската граница, както и Онгъл да бъдат включени в проект за трансгранично сътрудничество“, продължава архитектът, за когото преди две години стана ясно, че е разследван за „диверсия“ от ДАНС при протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.
„Ако утре дойдат терористите от „Ислямска държава“ и се настанят там, няма коя държава да поиска действия срещу тях. Ние обаче сме легитимен субект и може да го направим“, дава пример за една от възможностите на княжеството нейният „монарх“.
Княз Миломир I обяснява, че засега няма идея Онгъл да бъде заселван, а „поданиците“ живеят на различни места по света – освен в България има в Канада, Унгария, Италия и Австрия.
„Не допускаме всеки в нашата общност. От 1500 кандидати само към 70 са положили клетва. Сред тях има учени, които в академията на Онгъл получават същата научна степен, каквато имат в съответната държава, а в гвардията чин, отговарящ на офицерските звания“, обяснява институционалното устройство на държавицата архитектът.