Американският министър на отбраната Аштън Картър каза, че кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) се изтеглят на изток от река Ефрат, и призова Турция да се съсредоточи върху борбата с групировката "Ислямска държава" (ИД), а не да атакува кюрдски бойци от сирийските бунтовници. Това предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Призоваваме Турция да остане съсредоточена върху борбата с ИД, а не да се занимава със Сирийските демократични сили (СДС)", заяви Картър.

Той каза, че възнамерява да разговаря следващата седмица в Европа с турския министър на отбраната Фикри Ъшък.

По думите му председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд е разговарял с турския си колега в неделя.

Картър заяви, че САЩ са убедили СДС да стоят на изток от Ефрат, където няма да влизат в контакт с турските сили от западната страна на реката, като така и едните, и другите ще могат да се бият с ИД от своите позиции, посочва Асошиейтед прес.

"Призоваваме и двете страни да не се бият помежду си", каза той, приканвайки турските войски и кюрдските сили в Северна Сирия да спрат боевете помежду си, тъй като според него това пречи на усилията за разгромяване на ИД.

Изказването на Картър и направеното по-рано изявление на Пентагона са първите критики на САЩ срещу съюзника им в НАТО Турция, откакто тя започна военни действия в Северна Сирия с американска подкрепа, за да помогне на сирийските бунтовници да превземат град Джараблус от ИД.

Битката противопоставя Турция срещу предвожданите от кюрдите СДС, които са подкрепяни от САЩ и са най-ефективната сухопътна сила, биеща са с ИД в Сирия. Това поставя Вашингтон в трудно положение да избира между двама съюзници и то вероятно ще отклони ресурси от борбата с ИД.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Анкара ще продължи военната си операция в Сирия, докато ИД и кюрдските сили не спрат да представляват заплаха за сигурността на страната му.