Северозападна България е в челото на европейските класации по бедност и отрицателен прираст на населението. Но пък тази тенденция обаче не пречи нито на правителството, нито на местната власт, да изграждат спортни съоръжения за милиони.

Община Руженци, най-бедната община, в най-бедния район в Европа. Тук безработицата е 75%, а от хилядата жители на селото, пенсионерите са 65%.

"Отдавна препитанието свърши за тях. Допреди години се занимаваха с животновъдство и земеделие", посочват от общината.

Въпреки стряскащата статистика тук са инвестирани над 5 милиона и половина в спортното съоръжение, което се ползва предимно от деца заради липсата на физкултурен салон в училището.

"Докато не се открият работни места, да има къде да работят, тогава младите ще се върнат и ще има смисъл да се работи по спорта и по стадиона. Засега това е кръгла нула", заяви пред Bulgaria ON AIR жител на селото.

По данни на общината в училището учат над 220 деца. Тук освен футболен терен, е изградена зала за журналисти, съблекални, тепих за джудо, а от стените по коридорите висят необезопасени кабели. Тоалетните и баните за спортистите също са недовършени.

"Забележките са по външния вид", казват от общината.

Само на 15 км от село Ружинци има друго село със същия стадион. Тук общата картина не е по-различна - застаряващо население без собствен отбор се радва на стадиона, където от откриването му досега не се е изиграл нито един официален мач, а парите, отделени за издръжка, отдавна са изчерпани.

"Имахме заложени 10 хиляди лева, които отдавна изхарчихме", заявяват от администрацията на селото.

Още на север - малкото видинско село Ново село също се хвали със спортен комплекс за 5 515 432 лв. "За какво ми е. И да го има, и да го няма, все тая", споделя жител на селцето.

Издръжката на комплекса гълта 68 000 лв. на година от общинския бюджет, а от общината твърдят, че нямат статистика от колко човека се ползва проектът.

"Вместо този стадион, трябва да оправят улиците. Тук няма хора, сакатите бабички ли ще ходят на басейна", казват жители.

Според договорите и на трите съоръжения кметовете нямат право да събират такси за използването на спортните комплекси. А ако не се справят с поддръжката им, ще трябва да връщат от собствената си хазна общо 11 млн. лева.