Опасният бабаит Горан Горанов, който подлуди Бургас с всевъзжони грабежи, побоища и други екшън-сценарии, трябва да излезе на свобода на 1 ви септември. Окръжна прокуратура –Бургас внесе искане в съда той да бъде задържан под стража и след тази дата, когато трябва да напусне затвора поради изтърпяно наказание „лишаване от свобода“

Прокуратурата счита, че Горанов е лице с висока степен на обществена опасност. В момента той се намира в психиатричното отделение при Затвора в Ловеч, където търпи ефективно наказание „лишаване от свобода“.

Спрямо Горанов има постановена от Бургаския районен съд осъдителна присъда, по която му е наложено ефективно наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 4 месеца за извършено от него престъпление – грабеж, както и за противозаконно държане на огнестрелно оръжие, без да има надлежно разрешение.

Присъдата е била обжалвана, а по този повод в Окръжен съд –Бургас е образувано наказателно дело, което обаче неколкократно е било отлагано от Съда, поради назначаване на експертизи. Новата дата на насрочване на делото е 14.10.2016г.

По това дело, актуалната мярка за неотклонение спрямо Горанов е „парична гаранция“ в размер на 1 500 лв., която е внесена. Именно за изменение на тази мярка е внесеното искане от Окръжна прокуратура-Бургас, тъй като единствено задържането под стража би било адекватно на високата обществена опасност на Горанов. Ако то бъде уважено, подсъдимият ще остане в ареста, в противен случай след 01.09.2016г. ще бъде освободен, поне до 14.10.2016г., когато ще бъде гледано делото по същество.

Окръжният съд в Бургас е насрочил разглеждането на искането на Прокуратурата за 25.08.2016г. от 10.30 ч.