Българинът Христо Йоницов влезе в рекордите на "Гинес" с най-голямата непубликувана кръстословица в света, състояща се от 93 769 термина.

Това е близо 80 000 термина повече от предишния рекорд, добави агенцията, която се позовава на страницата на "Гинес".

Йоницов разказа за БТА, че кръстословицата се простира точно върху 1 001 листа и е с дължина 300 метра. Това, по думите му, не е случайно, тъй като Айфеловата кула е висока точно 300 метра, а 1001-те листа символизират приказките от хиляда и една нощ.

Размерът на квадратче в кръстословицата е стандартен - 8х8 мм. Делът непопълнени квадратчета е 13 на сто за спазване на коефициента на качество на главоблъсканицата.

Христо се захваща с грандиозния проект през 1997 г. и го приключва през лятото на 2011 година. Следват проверки и дълга кореспонденция с централата на "Гинес", след което рекордът е признат на 3 юни 2014 година и Йоницов получава сертификата две години по-късно.

Прекарва стотици часове в Националната библиотека, където е прегледал всички информационни, енциклопедични и справочни издания, за да индексира и състави кръстословицата, в която няма повтарящи се термини, уточнява той.

Попитан какво го накара да се захване с тази трудоемка задача, Христо разказа, че съставянето на кръстословици е дългогодишно негово хоби, като има публикувани в редица издания.

Основната му мотивация да се бори за световен рекорд е желанието му да остави следа след себе си, както и да направи нещо хубаво за България и името и да се споменава с хубави неща.