Комисията за защита на потребителите и Европейския потребителски център откриха съвместно „Гише на пътника” на Автогара Юг.

„Целта на инициативата е да се повиши информираността на потребителите, касаещи пътуванията по суша, море и въздух”, каза членът на КЗП Константин Райков. Той препоръча на всички граждани, които пътуват в рамките на Европейския съюз да изтеглят безплатното мобилно приложение ECC-Net: Travel app. То е изключително полезно, особено, когато човек не владее езика на страната, в която се намира, а е изгубил багажи си или има друг транспортен проблем. Приложението дава възможност за избор от меню на български и превод на езиците в ЕС.

„Гишето на пътника” отваря за един ден в различни транспортни средища – автогари и авиогари. Утре (22 август) то ще отвори и на Летище Бургас.

„Пътниците могат да се обръщат към нас, когато купуват стоки и услуги или, когато са срещнали проблем както в България, така и на територията на ЕС. Независимо дали пътуват с автобус, влак, самолет или кораб, гражданите имат еднакви права и са защитени. Основното право е защитата дискриминация - превозвачите не могат да ни отказват пари или да ни искат допълнително заплащане, защото сме от България или сме с намалена подвижност”, каза директорът на ЕПЦ-България Игнат Арсенов.

По наблюдения на двете организации, едва 1/3 от пътниците са запознати с правата си.