По труповете на делфините няма следи от рибарски мрежи. Потресени сме, че вината за измрелите бозайници пак падна върху нас. Това заявиха гневни рибари по Южното Черноморие пред „Труд“. Те коментираха, че след много срещи и разговори пак са натопени. Тяхната реакция е провокирана от изказването на екоминистъра Ивелина Василева, че именно те са виновни за масовата смърт на бозайниците по Черноморието ни.

„Една от основните причини за високата смъртност при делфините е незаконният улов с мрежи навътре в морето”, заяви Василева. По думите й тези мрежи са с по-широка плетка, която позволява на делфините да се заплитат в тях.
„Досега не съм видял от изхвърлените делфини някой да е със следи от мрежи по кожата. Ако той се е заплел действително в рибарски мрежи, то те оставят по тялото му „огърлица“ и протриване чак до кръв. Белегът трябва да е много голям и не може да се заличи, дори рибата да започне да се разлага. Защото делфинът е много силен. Дори няма нужда да се дават пари за аутопсии, защото следите от мрежи си личат. Такова нещо няма“, обясняват гневно морските вълци.
„Всички изхвърлени делфини бяха делфини бебета, изхвърлен голям делфин на пясъка не е имало. Вече коментирахме, че трябва да се погледне времето, но никой не се интересува от това. От три месеца вятърът духа откъм морето. Така то изхвърля навън делфинчетата.“ Това заяви Красимир Вангелов, капитан на риболовен кораб от Несебър. В интервю пред „Труд“, той каза неотдавна, че според него най-вероятно делфинчетата умират при раждане и после морето ги изхвърля на брега.
„Искам да попитам още защо Гранична полиция ще се занимава с рибарите? Какви сме ние – мигранти или престъпници? Ако сме престъпници – защо не затрият професията ни? Нашият живот е в морето, ние не сме летовници, които идват на почивка за десет дни или пък министри с мандат четири години, ние сме по-заинтересовани от всички да опазим професията си, възкликва емоционално Вангелов.
От януари-февруари в морето няма мрежи. Незаконен риболов също няма. Всичко се следи с проследяващи устройства и който мръдне от пристанището, веднага бива засичан. Не им ли стана ясно на институциите, че не сме ние?, коментира и рибарят Георги Пейчев от Царево.
„Ако става дума за бракониерски мрежи – да не се бъркат бракониерите с рибарите. Самите рибари, а и всички ние сме против бракониерите“, уточни Тодор Георгиев, секретар на НАБЧ – Национална асоциация „Българско Черноморие“ .