Светът отбелязва днес международния ден на левичарите. През 1984 г. Международната конфедерация на левичарите, в знак на протест срещу устроения за десноръките свят, обяви 13 август за свой международен празник.
Левичари са от 3 до 10% от хората по света.
В младежка възраст те са повече, а в зряла - по-малко. Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е левичар или десничар още в утробата на майката.
Известни левичари политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици, например кралица Виктория.
Левичар е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.
В армията от левичари са Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен.
В областта на технологиите най-известен левичар днес е създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, а в областта на киното - Анджелина Джоли.

Малко известни факти за левичарите:

Левичарите съставляват около 10 процента от населението в света, но обществото често забравя за тях и рядко има изобретения, предназначени и произведени специално за тях, което си е един вид дискриминация.

Науката смята, че има определен набор от личностни черти, които са по-характерни за тях:

1. Левичарите чуват различно

Хората, които използват левите си ръце, могат по-лесно да чуят бързо променящи се звуци в речта от тези, които използват дясната си ръка, според проучване на Медицинският университет в Джорджтаун. Тоест те по-добре биха усетили промяната в интонацията докато слушат някаква реч, например.

2. И при неандерталците левичарите са били малцинство

Използването най-вече на дясната ръка не е съвременен феномен. Оказва се, че и преди стотици години древните хора, също са предпочитали дясната си ръка.

3. Левичарите боледуват различно

Учените твърдят че при левичарите има повишен риск от дислексия, хиперактивност, нарушения в настроението и мозъчни увреждания. Затова пък те по-рядко боледуват от артрит и язви.

4.Левичарите са по-добри художници

Почти всеки левичар е или артистичен, или иновативен, но при всички случаи има интерес към изкуството. Според изследване, публикувано в американското списание по психология, има доказателства, че левичарите имат надмощие в творчески аспект над хората, които използват предимно дясната си ръка. Подходящи професии за тези хора са тези, в областта на изкуство, музиката, спорта и информационните технологии.

5. Американците гласуват за левичари

Списъкът от политически лидери в САЩ, които са левичари е наистина дълъг. Това са президентите Барак Обама, Бил Клинтън, Джордж У. Буш и Джералд Форд, както и Хари Труман. Смята се, че и Роналд Рейгън е роден левичар, но строгите учители са го научили да използва дясната си ръка.

6. Левичарите могат да ви победят в спорта

Тенис асът Рафаел Надал е левичар. Всъщност има много спортни суперзвезди, които са като него. Левичарите могат да имат предимство в спортове, които включват двама опоненти като тенис, бокс и бейзбол, защото получават много повече възможност да практикуват срещу опонент с водеща дясна ръка, отколкото обратното.

7. Левичарите са по-страхливи

Те са по-склонни да бъдат засегнати от различни страхове от хората, които използват дясната си ръка, според изследване, представено на годишната конференция на Британското общество за психология. Левичарите са много по-склонни да показват признаци на пост-травматично стресово разстройство след като претърпят страшно събитие, дори и гледането на филм на ужасите.

8. Левичарите са по-злобни

Според едно малко проучване, публикувано във вестник за нервни и психически заболявания, левичарите са по-склонни да имат негативни емоции и им трябва повече време, за да се преборят с лошите си чувства.

9. Левичарите се засрамват по-лесно

Според шотландски учени левичарите са склонни да се чувстват по-засрамени и по-притеснени в определени ситуации. Те по-често се колебаят, когато трябва да се впуснат в някакво предизвикателство.

10. Левичарите не са пияндета

В продължение на години имаше мит, че левичарите са по-вероятна жертва на алкохолизма, но скорошно изследване показа че това не е така.