Арабски дюнер никне върху парцел, предвиден за изграждането на православен храм в Шумен, съобщиха жители на квартал "Тракия", които от края на 90-те години на миналия век се борят за вдигането на църква или параклис.

През 2008 година съветниците гласуваха 30 хиляди лева за църква, която да носи името на местния Светец Райко Шуменски, половината от парите бяха преведени, направена бе и първа копка, но тя си останала само в новините и градежът така и не тръгна. Сега, за да не пустеело мястото и да носи доходи православните началници, решили да пуснат терена под наем, разказва "Монитор".

Преди месец в кварталния клуб на пенсионерите се заговорило, че вместо църква до супера щели да правят дюнер.

"Първоначално не повярвахме, защото звучеше абсурдно, едва вчера когато тръгнаха да слагат плочки се уверихме, че е истина. Защо пускахме пари в кутията за дарения, за арабски дюнери ли?", попита риторично пенсионерка, която си плащаше сметките в пощата.

Няма да е арабски дюнер, ще бъде дюнер от гръцки тип, обясни мъж, който каза, че е собственик на бъдещия обект. Парите, които плащал на месец на църквата не били малко. На въпрос дали не го е страх от Господ патронът отвърна с въпрос: "Че то има ли Господ?"

"За този храм отговаря отец Красимир (настоятелят на църквата "Св. Три Светители"), имат сключен договор временно да се използва парцелът срещу заплащане, докато започне строителство на църква", обясни архийереският наместник в Шумен отец Димитър.

"Докато започне строежът, ако не пречи после на строителството ще си остане, има подписан договор, вместо да стои празно мястото да се дава под наем. Цената няма значение. Парцелът е собственост на храма "Св. Три Светители" - беше пък коментарът на отец Красимир.