Нямаме засилен миграционен натиск към нашите граници, който да се различава от обичайното за този сезон. Летните месеци са предпочитани от мигрантите. Сравнено с миналата година са около 2000 души по-малко. Няма промяна в цифрите в сравнение преди и след опита за преврат в Турция. Това заяви главен комисар Антонио Ангелов, директор на ГД „Гранична полиция”, пред Нова телевизия.

Според него има раздвижване на границата, но то не е от големи групи хора. „Когато демонстрираме присъствие, те се връщат обратно, защото знаят, че ние ще ги регистрираме. Това движение е нормално, не е нещо, което да е в големми мащаби и нещо, което да е притеснително.“, добави комисар Ангелов.

Той заяви, че всички системи за видеонаблюдение са в изправност и се използват от нашите полицаи по границата. „Имаме подготвен ресурс да усилим присъствието по границата. Подготовката им е процес, който върви непрекъснато. Убеден съм, че нашите гранични полицаи са абсолютно добре подготвени и могат да реагират на всякаква ситуация. Обстановката в момента е достатъчно овладяна. Ние вече няколко години работим в едно екстремно състояние на службите. Няма да оголим и границата с Гърция, снощи задържахме група от около 30 мигранти с трима каналджии“, каза още комисар Ангелов.

По повод коментарите за връзки на граничните полицаи с каналджии, той каза, че съставът на „Гранична полиция“ е 6000 души. „Никога не съм казвал, че всички ние сме честни безкомпромисни, идеални. Не мога да твърдя, че сред тях няма да се намери някой, който да се изкуши и да се опита и да влезе вв корупционни схеми. Има хора, които са с повдигнати обвинения и в момента се разследват. Има такива, които са задържани в подозрения за такива действия“, каза той.