Кабинетът е извадил 3 млн. лв. за нови тоалетни в затворите, така че местата за лишаване от свобода да отговарят на изискванията за нормални човешки условия за живот. В най-скоро време започва изграждането на санитарни възли към килиите, където няма такива, в затворите в Бургас, Варна и Сливен. Това съобщи пред агенция „Монитор“ зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

„Ние имаме проблем със санитарните възли и това е част от констатации на Европейския съд за правата на човека и на Комитета против изтезанията за лоши условия в българските затвори. В три затвора - в Сливен, в Бургас и във Варна, не във всяка килия има санитарен възел.

През нощта затворниците са под ключ след вечерна проверка и при такива нужди трябва да се вика надзирател да отваря или се използват кофи и шишета. С бюджетни средства и по Норвежкия финансов механизъм непрекъснато се правят ремонти. За тези три затвора държавата осигури средства, като с постановление на МС от 2 март т.г. са отпуснати 3 млн. лева. До 1 декември ремонтите трябва да са факт, за да можем да отговорим на изискванията“, обясни Филипова.

Вече са направени съответните технически обследвания и проектиране. В момента приключват обществените поръчки, след което ще започнат ремонтите. Докато те текат, лишените от свобода във Варненския затвор ще бъдат премествани поетапно в общежитието в Разделна, а тези от Бургаския – в Дебелт, където предстои откриването на ново затворническо общежитие от закрит тип, което на практика е затвор.

През март 2015 г. Комитетът против изтезанията излезе с нарочна декларация с констатация за изключително лоши условия в българските затвори. От своя страна Европейският съд за правата на човека след редица жалби на наши лишени от свобода установи системен проблем с условията в затворите в България и излезе с пилотно решение, известно като делото „Нешков и други срещу България“. Решението бе обявено още през януари 2015 г., но влезе в сила на 1 юни същата година и то задължи страната ни в срок до 18 месеца, т.е. до 1 декември 2016 г., да осигури минималните стандарти на лишените от свобода. Сред тях са минимум 4 кв.метра жилищна площ за всеки затворен, тоалетни във всяка килия, светлина, проветряване, храна, дрехи, обувки и др. До 1 декември т.г. са замразени висящите жалби и дела пред Европейския съд за правата на човека за лоши битови условия в затворите и арестите ни, за да се даде възможност на държавата да се справи с проблема.