57-годишен мъж почина в реанимацията на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново след тежък септичен шок. Мъжът е постъпил в четвъртък вечерта в Спешното отделение в много тежко състояние, след като 10 дни жена му го лекувала с детски козметичен крем - „Бочко”. Това разказва шефката на реанимацията д-р Сибила Маринова. След трагичната новина синът на пациента пък ругал и обиждал екипа на интензивния сектор, съобщава „24 часа”

"Пациентът е приет с фурункулоза /гнойно възпаление, циреи/ на шията, която жена му 10 дни лекувала с крем Бочко!!!??? Мъжът е приет с 47 mmol кръвна захар, pH 6,9. Имал е 85,77 10/9 левкоцити, 34 g/L хемоглобин. Артериалното му налягане е било 70/40,пулсът-130/мин. Тежък септичен шок!"- пише д-р Маринова във фейсбук. Въпреки, че мъжът бил здравно неосигурен, веднага бил настанен в ОАИЛ. Поставен на апаратна вентилация и е започната терапия. Въпреки усилията на екипа, той издъхнал в 2 през нощта.

"Пациентът не е доведен по-рано, защото близките му така са преценили. След като умира, синът му нарича дежурния реаниматор с определението "боклук"! До кога? До кога лекарите ще бъдат обиждани, бити, унижавани? До кога ще се търсят лекарски грешки и ще се навират в очите на обществото? До кога ще търсим правата на пациентите, а тези на лекарите няма да струват нищо? Всеки средностатистически българин е силно компетентен по повечето медицински въпроси. Всеки си позволява да квалифицира дейности и знания, които няма и не познава! Лекар е звание и призвание! Да, има и такива, които не го заслужават. Но това в никакъв случай не означава, че всички са такива. Имате ли представа колко скъпи са медицинските дейности и колко струва един пациент в реанимация?!" – избухна в социалната мрежа шефката на търновската реанимация и призова "Долу ръцете от моя екип!", посочва още изданието.