Чужди специални служби използват неправителствени организации за формиране на влияние и въздействие у нас. Подобен извод се съдържа в годишния доклад “Държавна агенция “Национална сигурност”, предаде репортер на БГНЕС.

“Засилва се използването на субекти от неправителствения сектор като част от прилагания комплексен инструментариум за влияние и въздействие”, пише на страница 13-та от документа. “В отделни случаи са налице опити за „изнасяне” на вътрешни проблеми към България и за реализация у нас на чужди държавни доктрини, които увреждат българските национални интереси”, посочват още от контраразузнаването в частта от Доклада, която е посветена на дейността на чужди специални служби срещу интересите на страната. Установената през 2015 г. активност (на чуждите служби – бел.ред.) на територията на страната е в пряка зависимост от външнополитическите приоритети на съответните държави и динамиката на геополитическите процеси в глобален план и в регионите на Черноморието и Балканите, уточняват от Агенцията. Годишният отчет отделя сериозно внимание на работата на агентите по борбата с корупцията, прането на пари и противодействието на контрабандата. През миналата година в резултат на работата на ДАНС са проведени 62 операции по противодействие на корупцията на лица, заемащи държавни длъжности. Задържани са служители на митниците, ИА “Автомобилна администрация”, надзиратели, магистрати и др.

От Годишния доклад на ДАНС става ясно, че през 2015 г. обект на проучване са били 100 142 лица. Не е посочен колко от тях са български и колко са чужди граждани. Според документът, който започва с кратко въведение на председателя на ДАНС Димитър Георгиев, който пое Агенцията през миналата година, основните приоритети за 2016-та година продължават да бъдат противодействието на международния тероризъм, екстремистката и противоконституционна дейност, противодействие на чужди специални служби и други.