Испанският министър-председател Мариано Рахой предложи промяна в закона за работното време, която цели да премахне 3-часовата обедна почивка, по-известна като сиеста. Промяната ще уеднакви работното време на испанците с останалата част от Европа. Това съобщава bTV.

Предложението на Мариано Рахой все пак ще наложи промени в социалния и личния живот на испанците, коментира в. „Гардиън”. Международните компании се стремят да наложат стандартен работен ден от 9 до 5 ч., но въпреки това повечето испанци работят от 8 или 9 до 2 ч. и след това от 4:30 до 8 ч. вечерта. В почивката, макар да не успяват да поспят, хората обядват с приятели или пазаруват.

Традицията на сиеста е била въведена, за да се осигури почивка на земеделските работници в най-горещите часове.

Предложението за промяна на работното време цели най-вече да подобри рекордно ниската производителност на труда и да отстрани негативните последици от дългия работен ден за семейния живот. Понеже хората се прибират към 8 ч. вечерта, те вечерят късно и си лягат късно, особено през лятото. В резултат на това испанците са нация на недоспалите.

Учебният ден е подобен на работния, въпреки че не е толкова дълъг. Учениците започват рано, а почивката им е от 1:30 до 3 ч. следобед, като следват занятия до 5 ч. Броят на родителите, които не могат да си позволят децата им да обядват в училищния стол, се увеличава, а това налага децата да пътуват до училището и обратно два пъти на ден.

Въпреки че НАСА препоръчва 26-минутна сиеста за добро здраве и по-голяма продуктивност, в Испания тези, които е най-вероятно да се възползват от нея, са безработните. Това са близо 5 млн. души.

Докато правителството не може да им намери работа, всъщност няма да има особено значение кога започва и приключва работния ден в Испания.