Обеден сън от 12 ч. до 5 ч. следобяд, в противен случай - бой с чехли и пръчки – такава картина в Центъра за настаняване от семеен тип "Слънчево детство" в Шумен описаха бивши служители на социалната институция. В дома бе назначена спешна проверка, след като в сайтове за видеообмен бе разпространен скандален видеоклип, в който възпитателка нарича дете с увреждания „Няма да те чакам, ей животно, ще те убия тебе, разбра ли ме”. А след това се чува детски плач. На клипа се вижда и насинено детско краче.

Зам.-кметицата на Шумен разказа за поредица от проверки, които са правени в дома. За някои от тях се оказало, че са на база междуличностни конфликти. Последната проверка е правена миналата седмица.

"За момента насилието трябва да се докаже. Но засега са алармирани всички институции, които имат отношение към проблемите. Трите заподозрени служителки са отстранени. При съмнение за насилие трябва да се прекъсне контакта с децата", обясни зам.-кметицата.

Още вчера стана ясно, че общината започва проверка по сигнал за агресия над деца с увреждания.


Управителката на Центъра заяви, че не се притеснява от нищо. Проблеми между персонала и децата няма, а клипът в социалната мрежа бил манипулиран.

"Просто видях, че профила е фалшив, от който е пуснат този клип, гласът е монтаж, нямам служител с такъв глас, това на снимката също не мога да кажа какво е, така че има си компетентни органи, нека си извършат разследването", коментира директорката Марина Андонова.