Четирима полицаи бяха убити, а още 7 ранени, трима от които в критично състояние, по време на протест в Далас, САЩ.

В последните дни в редица американски градове се състояха масови протести заради убийството на двама афроамериканци от полицията, пише "24 часа".

В сряда в щата Минесота полицай застреля 32-годишния Филандо Кастиле зад волана на колата му, в която е имало също жена и дете. Ден по-рано в щата Луизиана бе застрелян от двама полицаи 37-годишният Алтън Стърлинг. И двата случая бяха заснети от очевидци и предизвикаха бурни реакции срещу полицейския произвол.

Според властите униформените са убити от снайперисти, като извършителите се издирват. Изстрелите предизвикали масова паника сред тълпата протестиращи, които се разбягали, за да се скрият.

„Всички американци трябва да са притеснени от убийствата през последните два дни. Това не са изолирани случаи. Те са симптом за расова дискриминация, която съществува в нашата криминална и правораздавателна система”, заяви президентът Барак Обама по повод двете убийства на чернокожи.

В същото време той не коментира подробностите около убийствата и това, че и в двата случая става въпрос за стрелба от полицаи. Обама добави, че статистиката не бива да се пренебрегва, защото сочи, че повече афроамериканци и латиноси са жертва на подобни инциденти.