Това лято концертната програма Desafinado LIVE на Мира Кацарова ще срещне публиката с бразилския джаз и боса нова на избрани открити сцени. Музиката на Антонио Карлос Жобим, Жоржи Бен, Жоао Жилберто, Карлиньош Браун, Джаван и Иван Линс ще озвучи Бургас на 14 юли, на Открита сцена „Охлюва”. Събитието е организирано в партньорство с Община Бургас, аначалният час е 21:00, а входът е свободен.

Всички композиции, които Мира Кацарова е избрала за Desafinado LIVE, са знакови и любими боса нова песни. За концертната програма, посветена на бразилската музика, те са аранжирани и интерпретирани по нов начин.

На сцената в Бургас заедно с Мира ще бъдатХристо Йоцов (барабани), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Мирослав Турийски (пиано). Пианистът е автор на по-голямата част от аранжиментите в програмата. В концерта ще вземат участие и гост-музикантите Николай Карагеоргиев (китари) и Младен Димитров (перкусии и програминг).

Към всяка от песните има видео, което допълва посланието, атмосферата и емоциите, закодирани във всяка от подбраните композиции. Цветовете, улиците и хората от Бразилия са естественото продължение на историите, разказани чрез музиката в Desafinado LIVE.

Ето какво споделя за проекта самата Мира Кацарова:

„Бразилската музика е в центъра на моите интереси от години и винаги съм искала да изпея някои от тези песни. Събрах някои известни и не толкова известни бразилски теми на класически и по-модерни бразилски композитори. Програмата е основно акустична, но има и няколко песни, които са поднесени в модерна стилистика с комбинация от акустични изразни средства и електронно генерирани звуци и бийтове.

Боса нова е музикално течение, което се появява официално през 1958г. с първите записи на песните на А.К. Жобим - Desafinado и Bim Bom, интерпретирани за първи път от Жоао Жилберто. Тогава част от песните влизат като саундтрак във филма Черния Орфей, който става световноизвестен. Боса нова се появява в Рио де Жанейро, но става световен феномен. Много джаз музиканти са привлечени от този стил и през 60-те години на миналия век има поредица от албуми с провокативни и иновативни интерпретации на този стил. Той продължава да вълнува вече повече от 5 десетилетия поколения музиканти и певци.В края на 90-те отново преживява Ренесанс с новите и модерни електронни версии на стила. Представители на това съвременно явление са Бебел Жилберто, Боса кока нова, Суба.През последните години се говори за модерна акустична боса нова, интерпретирана интелигентно и по нов начин в контекста на джаза от редица джаз певци като основни представители са Лусиана Соуза и Гретчен Парлато.

Всичко това е нашето вдъхновение - от автентична боса нова, през новаторски джаз интерпретации с бразилски дъх, до електронните съвременни версии на тази музика. Фокусът в Desafinado LIVE е красотата на мелодиите, богатството на ритмиката и онова очарователно чувство, закодирано в една от най-поетичните думи на португалски saudade. Смисълът е труден за превод, но е белязан от носталгия по бреговете, по близките и любими хора, горчиво-сладки настроения и онази уютна тъга, която е важна за всеки, който иска да изпълнява боса нова...“

След концерта на 14 юли публиката ще може да си купи новия албум на Мира Кацарова – „My Cinema“. Той се появи в края на май, след двегодишни усилия по уреждането на авторските права и разрешения от създателите на включените композиции. Издател на диска, събрал едни от най-вдъхновяващите музикални теми, писани за киното, е Мира Кацарова и Blue M.В „My Cinema“звучи музика от „Ново кино Парадизо“, „Говори с нея“, „Модерни времена“, „Един мъж и една жена“, „Криле на желанието“.