Българите бяха най-честите посетители наред с тези от Германия, САЩ и Италия

16 дни наред „Плаващите кейове” на Кристо на езерото Изео бяха най-демократичното изкуство, което някой може да си представи. Те предложиха безплатно красота, развлечение и радост за всички, които поискаха да се разходят пеша по водите на езерото. По жълто-оранжевите платформи, наподобяващи слънчеви пътеки, вървяха заедно бедни, богати, известни и анонимни граждани от всички краища на света.

Тук имаше хора от всякакви раси и религии - забулени мюсюлмански жени крачеха до разголени американки и европейки. Без препятствия се движеха инвалидни колички, детски колички и кучета. От време на време близо до кейовете минаваше корабчето на Кристо, застанал най-отгоре на палубата като капитан - той беше посрещан с бурни аплодисменти от пешеходците по пътеките по подобие на световноизвестна рокзвезда на концерт.

Кристо постигна с кейовете си фурор, който надхвърли и най-оптимистичните прогнози. Над 1,3 млн. души посетиха артистичната инсталация и ефектът при всички беше един и същи - щастие и радост в очите им въпреки часовете по опашки и в трафик. На кейовете на Кристо всеки можеше да прави, каквото си иска - да яде като на пикник, да спи, да лежи, да се пече, да се къпе в езерото.Италианец, облечен като Христос, се разхождаше почти всеки ден по пътеките. Мъж от южния град Потенца си търсеше съпруга с табелка на врата. Пътеките бяха перфектната локация за снимки - тук беше и триумфът на селфито. Кейовете бяха това, което искаше Кристо - мястото, на което да почувстваш слънцето, вятъра, въздуха, водата.

Много често пътеките се огласяха от българска реч - заедно с италианците, американците и германците българите бяха най-честите посетители. Близо 70 от общо 500-те служители по кейовете (от водолази до работници и охранители) също са българи. Сред тях е и 26-годишната Наталия Атанасова от Варна, която е израснала между Италия и Франция. Заедно с още 3 българки тя охраняваше платформите до островчето Сан Паоло. Подобно на другите и тя е била наета на работа след конкурс онлайн, който изисква да умееш да плуваш и да владееш италиански. Заплащането е като минималната италианска заплата. Всички българи ще участват и в демонтирането на кейовете, което стартира в понеделник. След 3 юли в Изео започва нова ера - след Кристо.

Източник: в. 24часа

*заглавието е на BurgasINFO