Българската ромска общност - калайджиите държат на твърде спорната традиция за „пазар на булки“, но младите момичета показват, че не харесват начина на живот, наложен от тази традиция. Това показва 20-минутен клип, разказващ за едно ромско семейство от село Оризово, чиито две дъщери се подготвят и отиват на „пазара за булки“ в Стара Загора. На този пазар „млади и девствени момичета дефилираха пред ухажьори, които им предлага цени да ги купят за съпруги", пише БГНЕС.

Видеото представя това семейство, дома им, мизерните условия, в които живее, но заедно с това разкрива и стереотипите на 18-хилядната общност на калайджиите. "Ако имаш златни бижута и обувки, които съответстват на Вашето рокля ... ако произхождаш от по-добро семейство, по-високата цена ще получите", констатира клипът. В същото време в него се посочва, че „пазарът за булки“ е по-скоро място за бързо запознанство, отколкото принудително омъжване, както твърдят медиите.

Цитираните млади момичета споделят, че родителите им могат да ги задомят за мъж, когото не обичат. В същото време момичета в тази общност не са съвсем безгласни букви и могат да отхвърлят избора на родителите. Отделно те демонстрират, че не харесват традицията, макар да се съобразяват с нея.

Както дъщерите от семейството, така и други момичета от общността искат да учат, да ходят по дискотеки, а не да стоят затворени у дома си, искат да си имат гаджета и полов живот, преди да са се омъжили, да правят бизнес и печелят пари. Изобщо да имат живота на съвременна млада жена, който им изглежда недостъпен, макар да живеят в страна от Евросъюза.

Източник: БЛИЦ