За всяко първо родено или осиновено дете община Стара Загора да изплаща на майката по 500 лв, предлагат двама общинари от Групата "Истината за Стара Загора". Изплащането ще става факт само ако родителката има диплома за средно образование, съобщава "Монитор".

При положение че е завършила висше - еднократният стимул ще набъбне на 650 лева. При второ и трето дете стимулът съответно е 600/750 и 700/850 лв.

Според вносителите - финансовото стимулиране ще се прилага само ако родителите нямат задължения към общинската хазна и имат постоянен адрес на нейна територия, а осиновените деца не са надхвърлили 10-годишна възраст.

Според статистиката през 2015 г. в Община Стара Загора са се родили 1488 деца, което означава че средногодишно за изплащане на новия стимул ще са потребни около 420 000 лв или до 35 000 лв на месец.

Новото стимулиране няма да засяга родители с незавършено средно или въобще без образование. Дали предложението ще бъде прието ще стане ясно на утрешното заседание на общинския съвет в Стара Загора.