Православните християни по света честват днес - Възкресение Христово, наричан празник на всички празници. Великден за християните е най-светлия ден, а възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Със смъртта си Исус Христос изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

Според традицията Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на Кръста. През това време християните трябва да се покаят, да пречистят душите и телата си и да се приготвят да посрещнат Възкресението.
В нощта на Великден миряните отиват на църква и палят свещи. Огънят се носи у дома за здраве и благодат.
На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца- символ на Христовата мъченическа кръв. Вярва се, че този, чието яйце се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя самобитността на българския Великден.

През празничните дни се посещават родители и кумове. Носят се Великденски козунаци - сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почит.