Правителственият "Фалкон" излита за благодатния огън рано сутринта в събота за Йерусалим. За първи път в новата история на православната ни църква няма да го съпровожда митрополит от Светия синод. Църковната делегация сега ще бъде водена от викария на патриарха архимандрит Григорий, пише „24 часа“. Ще го придружават архимандрит Пахомий от Дивотинския манастир и четирима монаси", каза директорът по вероизповеданията към Министерски съвет Емил Велинов, който също ще лети до Йерусалим. Те трябва да кацнат преди 10 часа, тъй като от летището трябва да изминат още 80 км.

Благодатният огън получава само православния патриарх на древната Йерусалимска църква. Огънят пада по традиция малко след 14 часа, след което настава голяма бъркотия и блъсканица, тъй като всеки бърза да го отнесе в родината си. Нашите се очакват с огъня да кацнат в София около 19,45 часа в събота.

Фенер с огъня ще замине за Зографския ни манастир в Света гора, а друг ще бъде занесен в параклиса на Св. синод. Оттам в 23,20 ч с литийно шествие благодатният огън ще бъде занесен в катедралния храм паметник "Св. Ал. Невски", за да бъде предаден лично на българския патриарх Неофит, който ще води Великденското богослужение. Още не е уточнено дали Русенският владика Наум ще проводи хора за огъня или ще го вземе от Букурещ, както обикновено става. Със сигурност Силистренският митрополит Авмвросий ще го вземе пак от Румъния.