Михаил Попов от Фондация „Безопасни улици от Валя” разпространи във фейсбук видео, на което се вижда как шофьор натиска спирачки, за да предизвика катастрофа, изнервен след предупреждение с клаксон. Клипът е заснет с камерата на Попов, монтирана в автомобила му. Ето какво е написал той в социалната мрежа.

„Много шофьори се ядосват на пешеходците в градовете, които ги мързяло да пресичат на пешеходни пътеки, защото имало съвсем наблизо такава на 50-100 дори 200 метра, а в същото време има шофьори, които ги мързи да завъртят волана си дори 5 см, за да спазят маркировката, съответно правилата.
Ето един такъв шофьор, който не само, че му е трудно това упражнение, но и след като му свирнах, за да го подсетя, че нещо греши, реши да предизвика катастрофа, като натисна на няколко пъти спирачката на колата си, за да се блъсна в него. А след като се изравних с него, за да види, че имам камера, дори се опита да ме блъсне странично.
Вярно е, че маркировката, която направиха заради бързата автобусна линия не е много удачна за това място, но когато се спазват ограниченията на скоростта (50 км/ч), не е проблем да се спази посоката на движение, указана от маркировката.
Между другото пуснах сигнал на 112, защото на всеки може да му се случи да се замисли нещо, например и да обърка маркировката, но последващите действия са присъщи на човек, който има някакъв проблем. Може да има психически проблем, а може и да е бил пиян или надрусан. А в понеделник, клипът ще бъде в КАТ-Бургас.
Ами ако не бях реагирал и се бях блъснал в него? Дали видеото ми щеше да послужи за доказателство, че нарочно е предизвикал катастрофата?”, пише Попов и завършва с призив към водачите да бъдат внимателни по празниците, когато трафикът е най-натоварен.