„Страната ни се справя изключително добре в охраната на границите срещу нелегално преминаване на мигранти и за да продължим да бъдем добър пример в това отношение, трябва да сме подготвени за всички възможни сценарии”, каза премиерът Бойко Борисов по време на съвместното учение между ВМС и Гранична полиция за спиране на мигранти, което се проведе в Бургаския залив.

Заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министрите на отбраната и на вътрешните работи Nikolay Nankov Nenchev и Rumiana Bachvarova и кмета на Бургас Димитър Николов , премиерът наблюдава съвместните действия, в които участие взеха съставите на фрегата „Дръзки“, гранично-полицейски кораб на РД „Гранична полиция“ – Бургас, вертолет „Panther“ и два моторни катера на Военноморските сили.

По време на учението бяха демонстрирани огневата и тактическата подготовка, проведена бе тренировка по сценарий за нов мигрантски маршрут през Черно море. Граничните и Военноморските сили координираха действията си по неутрализиране и залавяне на рибарски кораб с бежанци на борда, който е навлязъл в териториални води на страната.

РД „Гранична полиция”- Бургас отговаря за осъществяването на граничен контрол на 27 000 кв. км от българската морска граница в зоната, сочена като евентуален нов маршрут на мигрантите след затварянето на пътя им през Егейско море.