Изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов получи морска (портоланна) карта на Черно море от 1559 г. Тя му бе дарена от президента на Международния културен център ГЕОПАН д-р Стефан Пейков, в качеството му на член на Националния комитет за отбелязването на Международната година на картата 2015-2016. Подаръкът е признание за заслугите на ръководството на бургаското пристанище за популяризиране на картографското наследство на българското черноморие.

Картата е специално изработено пълноценно копие, което има стойност на оригинала, съхраняващ се във Френската национална библиотека в Париж, каза при връчването д-р Пейков. Той обясни, че портоланната карта на Черно море е дело на Диого Хомем – син на Лопо Хомем, официалният географ на краля на Португалия. От него до нас са достигнали 12 атласа и 11 самостоятелни карти. „По мнението на специалистите, това е една от най-красивите и същевременно информативни карти за Черно море и с малка подготовка и днес по нея може да се плава в Черно море”, посочи Пейков.

На тази изящна карта на Черноморието от 16 век са очертани бреговете на Черно, Мраморно и Азовско море. В средата на Черно море е поставена задължителната централна роза на ветровете с 32 посоки на вятъра. На българска територия е разположен голям надпис „Запад“ (Occidens). Нанесени са 23 български пристанища. Отбелязани са добруджанските пристанища Carbona (Балчик), Gauarna (Каварна), Chaliacra (Калиакра), Losilosicho (Шабла), Pagala (Мангалия), Costanca (Констанца), Zanauarda (Черна вода), Groxia (Истрия) и Proslauica (средновековния български град Малък Преслав, все още нелокализиран). Варненският залив е очертан с ясно изразени брегове, заедно с устието на р. Провадийска. Несебър (Mesembre) и заливът са представени с най-точните си изображения. Изписани са имената на Созопол, Варна, Калиакра, Занаварда (Черна вода) и Ликостомо.

Направеното дарение на пристанище Бургас е във връзка с помощта, която оказва ръководството за представянето във Франция на впечатляваща експозиция „Европейското откриване на Черно море. Френски страници” , показваща географски карти, фотографии, архивни документи и гравюри. От 1 до 18 март тази година България ще представи своето Черноморие с изложба в Културния център на страната в Париж. Изложбата се организира от Дипломатическият институт към Министъра на външните работи на Република България, Българският културен институт в Париж със съдействието на Международния търговски и културен център ГЕОПАН - Бургас

В проекта на изложбата, е предвидено представянето на „френските страници” по Черноморското крайбрежие от Шабла до Ахтопол (включително изградените с френско участие пристанища Варна и Бургас). След участието в Париж, изложбата ще посети Марсилия, където ще бъде дарена на френската страна и експонирана за постоянно.