„Нашата група на ГЕРБ-СДС ще насочи всички усилия, сигурен съм че ще получим подкрепата и на другите групи, санирането да продължи и да не се ограничава само за тези 756 сгради, които са в списъка, а да бъде покрит резервния списък, плюс още сгради, които попаднаха в капана и хората не успяха да намерят фирми за обследване. Защото един от най-големите проблеми е, че тези сгради, които кандидатстват, трябваше да имат направени енергийни обследвания. И когато на 3000 или 5000 сгради наведнъж трябва да се направят такива изследвания - държавата няма такъв капацитет. Фирмите, които са лицензирани от Агенцията за устойчиво и енергийно развитие, няма как да се справят в такива срокове и това беше един от пороците“. Това заяви от трибуната на Народното събрание бургаският депутат от ГЕРБ-СДС Жечо Станков, който е бивш министър на енергетиката и от години се бори санирането да продължи справедливо и безвъзмездно, за да може то да бъде максимално в полза на хората.

„Имаме 3000 сгради, които са в чакащия списък и трябва да бъде извървян пътят така, че да бъдат сбъднати желанията и надеждите на тези хора. Аз като народен представител не мога да обясня на хората от Бургас в два съседни блока, които са строени по едно и също време – защо единият е класиран, а другият е в резервите, защо имат разлика от 5 или 10 точки“, каза Станков.

Той се обърна към регионалния министър Андрей Цеков. „Ако бях на Ваше място като регионален министър, първото нещо, което бих направил е да седна с министъра на енергетиката и да видим този Фонд за декарбонизация, който е заложен в Плана за възстановяване и устойчивост, защо още не е заработил. Той е описан още от април 2021 година в Плана. В него могат да се събират годишно най-малко 200 млн. По вашата програма имате 409 млн. Станаха 600 млн. По модернизационния фонд има 3 млрд,, от които могат да бъдат заделени поне 500 млн. Станаха 1 млрд. 100 млн. Министърът на финансите всяка година повишава събираемостта, сигурен съм, че той също може да отдели по 200-300 млн. от държавния бюджет. Станаха милиард и половина. Като заложим плановете за преход за въглищните региони, които могат изцяло да поемат в Стара Загора, Перник и Кюстендил и прилежащите региони блоковете, които са чакащи, то лесно стигаме до сумата от 3 млрд. лева, която е необходима, за да бъде покрит целия списък от чакащи блокове. Ако днес тук трябва да има дискусия какво се случва с Програмата за саниране – най-успешната програма, стартирала по време на второто и третото правителство на премиера Борисов, то трябва да кажем как тя ще продължи безпроблемно, така че да бъдат санирани всички сгради.“, каза Станков.

Той отправи апел регионалният министър да подходи по най-бързия начин и да проведе среща с премиера, която ще поеме управлението на държавата през март – Мария Габриел, с финансовия министър, с министъра на енергетиката и в най-кратки срокове да заработи Фонда за декарбонизация. „Даже го кръстете Фонд за саниране, за да ясно, който и да дойде след Вас, че парите в него ще бъдат насочени към саниране. Има 200 млн., насочени за улично осветление през Министерството на енергетиката, от които 50% трябва да се върнат в този фонд и да отидат пак за саниране. Средства има много, важна е бързината.

Бургас подаде над 290 заявления, 29 блока ще бъдат санирани. 10 % от хората ще бъдат удовлетворени, за 90% обаче програмата изглежда като несбъдната.“, добави Жечо Станков.