От няколко дни влизането в морето у нас е опасно. В Бургас вълните на морето бяха толкова силни, че заляха и унищожиха голяма част от плажа. На север засега няма щети.

„Морето привидно се успокои, но вятърът продължава да е североизточен, а това спомага за повишаване на мъртвото течение. Изключително издълбано е дъното и е изключително опасно въпреки малките вълни“, коментира пред bTV Жельо Костадинов, старши спасител на Централния плаж в Бургас.

„Щетите са няколко счупени чадъра, но най-големият проблем идва от почистването на водораслите. Увеличихме двойно броят на хората, които се занимават с чистота на плажа в Бургас. Морето изхвърля тонове водорасли, които събираме на купчинка, чакаме ги да изсъхнат, складират се, а след това се изхвърлят“, обясни Николай Иванов, управител на Централния плаж в Бургас.

"По мое мнение състоянието на българските плажове е доста добро, тази година дори се наблюдават и рибки, които не бяха виждани през последните години. Водата е кристално чиста с изключение на настоящата седмица заради силното вълнение и вятър, които допринасят за водораслите“, коментира още той.

Екип на bTV се свърза с Регионалната здравна инспекция, за да замерят чистотата на морето край Бургас. Оттам отговориха, че резултатите от техните проби се различават значително от пробите, направени от учени в Софийския университет и Асоциация „Активни потребители“.

Край Варна през последните дни морето също беше бурно, но заради това, че там плажът е по-скосен, водата не навлиза толкова навътре към брега, колкото на Южното Черноморие.

„Големите вълни и навлизането на водата към брега е обичайно явление, което обаче се наблюдава по-често през зимата. Антициклон и циклон си взаимодействат и образуват нещо като фуния, вятърът се ускорява, усилва", коментира пред Йордан Фотев във Варна доц. д-р Николай Вълчев, директор на Института по океанология.

Когато той е североизточен или източен, насочен към брега, е нормално да се нагнетява водата към брега и да се наблюдава заливането на по-ниските плажове. Вятърът предизвиква и по-високи вълни, които са по-енергетични, отнемат пясък от плажа и го отлагат на по-голяма дълбочина. Това обаче е обратим процес, има вълни, които след това връщат пясъка на плажа, а времето за това е различно“.

Източник и кадър bTV