Може да е извън вашия контрол, но по-голямата част от елементите на неприятния сценарий "заседнали отстрани на магистралата без мобилна телефонна връзка" могат да бъдат предотвратени с проста и задълбочена проверка преди пътуването. Ето на какво задължително трябва да обърнете внимание, преди да тръгнете на по-дълго извън градско пътешествие.

Проверете ремъците и маркучите на двигателя за повреди

Сериозна неизправност на ремък или маркуча ще спре колата по средата на пътя, а подмяната на поне една от тези части не е толкова лесна. Ако планирате дълго пътуване и не сте извършвали поддръжка на автомобила от дълго време, не забравяйте да проверите ремъците и маркучите за повреди.

Различните двигатели използват различни видове и брой ремъци и маркучи: важно е да знаете какво има под капака на вашия автомобил и как да го проверите правилно. Потърсете в Интернет и YouTube информация и уроци, как да проверите тези части за марката и модела на колата си. Проверката на ремъците за признаци на повреда и износване е съвсем проста. Ето за какво да внимавате:

Блестящи петна: Износените колани могат да станат опасно хлъзгави, което може да ги накара да се изплъзнат от място (този тип износване се нарича още "глазура").

Цепнатини или драскотини: Тук всичко е ясно: задвижващ ремък с пукнатини или драскотини е много по-близо до разкъсване, отколкото такъв, който няма структурни повреди.

Загуба на напрежение: Износването може да доведе до разтягане на коланите, което намалява напрежението на колана и увеличава вероятността от приплъзване.

Ако ремъците ви са преминали успешно и трите проверки, тогава всичко е наред, ако не, отидете в сервиза и ги сменете.

Маркучите се провалят по същите причини, но признаците на повреда са малко по-различни. Вземете фенерче и потърсете тези знаци:

Пукнатини и издутини: Напукан или изпъкнал маркуч е по-вероятно да изтече. Погледнете внимателно за пукнатини и назъбвания, особено на завои: Издутините могат да се видят само с горещ двигател, така че бъдете особено внимателни.

Стъкловидни или износени места: Термичните повреди могат частично да разтопят маркучите, което ги кара да изглеждат блестящи и стъклени след втвърдяване. Абразивното увреждане (триене) може да остави видими следи от абразия.

Меки места: Докато двигателят е студен, стиснете маркучите около скобите и почувствайте меки или кашкави места. Това е признак на електрохимично разграждане (ECD), което унищожава маркучите отвътре.

Източник: АutoBild

Проверете гумите на автомобила си

Втората най-важна проверка, която трябва да направите са гумите. Уверете се, че те са напомпани до препоръчаното от производителя налягане (може да се намери в инструкциите за конкретни модели или в Интернет). А също така, че гумите имат достатъчно дълбок протектор, останал върху тях.

Проверете спирачните накладки

Може да не можете (или не желаете) сами да замените износените спирачни накладки, но можете да проверите дали те трябва да бъдат заменени. В повечето автомобили спирачните накладки се виждат през дупките в тасовете, така че дори не е нужно да сваляте колелото, за да видите какво се случва. Вземете фенерче, слезте до нивото на спирачните накладки и вижте колко дебели (или тънки) са накладките. Като правило, ако дебелината им е по-малка от 7 мм, имате нужда от нови накладки, а ако се износени неравномерно, има голяма вероятност да имате нарушено центриране на колелото.

Проверете течностите и ги допълнете

В зависимост от вида на трансмисията, колата ви изисква пет или шест основни вида течности, за да работи нормално:

  • Моторно масло
  • Спирачна течност
  • Трансмисионна течност (ако имате автоматична трансмисия)
  • Охлаждаща течност/антифриз
  • Течност за сервоусилвател на волана
  • Течност за чистачки

Знаейки как да проверите течностите в колата си това е много важно и за щастие доста просто. Първата и най-важна стъпка е да се уверите, че двигателят е напълно охладен, преди да докоснете нещо: при горещ двигател може получите горещ етилен гликол в лицето си. Всеки резервоар за течност трябва да има лесно достъпна капачка под капака на двигателя, както и видими линии за пълнене (или, за масло, масломерна пръчка), за да ви помогне да определите дали течността трябва да бъде добавена. Намерете всяко капаче на резревоара, отворете го, погледнете го и добавете течност, ако е необходимо.

Това е една от задачите за поддръжка, които трябва да изпълнявате редовно. Проверката на нивото на течността е бърза, лесна и ще ви помогне да откриете теч рано. Ако постоянно имате малка течност от определен тип, тогава най-вероятно някъде има теч и си струва да се свържете с механик.

Снимка 482859

Източник: iStock

Проверете фаровете и чистачките

И накрая, преди да потеглите. Уверете се, че фаровете и чистачките на предното стъкло са в добро състояние. Няма нищо по-лошо от това да осъзнаете по време на неочакван дъжд, виелица или мъгла, че тези елементи за визуален контакт с пътя са не функционират (честно казано, ако използвате перата на чистачките си повече от година, смяната им е евтина, проста и ще направи шофирането много по-удобно).

Не е излишно да си купете резервни крушки и чистачки и да ги дръжте винаги в колата. Те няма да заемат много място и никога не знаете, кога ще имате нужда от тях. Дори ако е необходима помощта на механик, който да замени фаровете, което често се случва с новите автомобили, наличието на части под ръка означава, че поне не е нужно да чакате, докато дойде поръчката.