България трябва да приеме критерии за определяне на енергийна бедност, за да получи следващия транш от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Трябваше да поискаме втория транш от 724 млн. евро от парите по ПВУ до края на март, но вече има забавяне заради липсата на парламент и невъзможността да бъдат приети изискваните от нас промени в законите.

Енергийно бедните домакинства или ще получават помощи за отопление и ток или ще плащат по по-ниски тарифи. Идеята на работната група, която има задача да определи критерии за енергийна бедност, е да бъдат определени необходимите разходи за отопление и осветление за всяко домакинство. И ако след като направят тези разходи, доходите на членовете на семейството са под линията на бедност, ще се счита, че са енергийно бедни. За настоящата години линията на бедност е 504 лв. на човек.

Необходимите разходи за отоплението на един дом ще бъдат определяни от вида на жилището и осреднени показатели за неговата енергийна ефективност, броя на членовете на домакинството, тяхната възраст и здравословен статус и необходимата им обитаема площ. Тоест ще бъде изчислено какви са необходимите разходи за отопление на апартамент на парно, на климатици, да дърва, в зависимост от характеристиките на имота - дали е тухлено или панелно жилище, санирано ли е и т. н. Ще бъде изчислено и какви са необходимите разходи за отоплението на къща. Но ще бъде взето предвид и какъв е броят на хората в домакинството. Например, ако в един голям апартамент живее сам пенсионер, може да бъде преценено, че на него му е достатъчно да отоплява една стая и кухнята, а не цялото жилище. За по-големите семейства ще бъде взимана предвид цялата площ на апартамента или на къщата.

При определяне на необходимата енергия за всеки дом, изчисленията ще се правят за достигане на температура от 20 градуса и обичайно използване на домакинските уреди.