Лично, съм слизала в 4.30ч. пет пъти да гоня глутницата и обирам изкормени трупове на котки – в района на бокове 3 и 4 в ж.к. „Изгрев“ в Бургас, като в събота сутрин около 5 ч.се оказах, очи в очи с тях. Излизам от входа, а едно на метър-два разстояние. Няма да описвам как замръзнах на място и каква ледена мисъл със скоростта на светлината ме обзе. Събудих доста хора, като започнах да ги гоня. Тръгнаха към блок 55 в ж.к. „Славейков“, като едното – най-едрото (черно) спря, обърна се, и тръгна към мен. Това разказа бургазлийка от блок 3 в бургаския ж.к. „Изгрев“ след срещата си с глутница кучета, която обикаля жилищните комплекси на Бургас от повече от два месеца. Безприютните животни стряскат много хора, сред които не само любители на котки, но и собственици на по-дребни кучета, докато са на разходка в ранните часове на деня, преди началото на работния ден.

Една сутрин около 5,30 бях с моя френски булдог на обичайната разходка преди да се подготвям за работа. Видях как няколко кучета се насочват към полянката, на която бяхме ние. Изтръпнах, нямаше никой наоколо. Скрихме се зад една кола и през цялото време се молех моето куче, което е много дружелюбно, да не издаде звук. Подминаха ни тогава, но сега се притеснявам всеки път като излизаме навън рано сутрин“, каза млада жена от ж.к. „Славейков“. Глутницата е забелязвана в комплекса и късно вечер, отправяща се към района на Северна промишлена зона.

Молим доброволци от Бургас в определени часове, на определени места, при възможност, да се отзоват, поне да предотвратят разкъсването на котки, и да ги проследят, къде се прибират.“, призовават зоозащитници.

Припомняме, че по случая е уведомена Община Бургас, като работата на инспекторите е затруднена поради това, че кучетата обикалят в тъмните часове на деня - виж тук.

Според очевидци, маршрутът, по който най-често са забелязвани кучетата е: подлезът, който свързва „Изгрев“ и „Зорница“, района край „Макдрайв“, „Изгрев“ - бл.3, 4, „Славейков“ – бл. 55.